Prema japanskim istraživačima sa Univerziteta Cukuba u Japanu, konzumiranje dve šoljice određene vrste čaja dnevno može podstaći gubitak težine, čak i dok spavate.

Znamo da je čaj jedno od pića koje vam može pomoći da smršate. Vrline za figuru duguje brojnim supstancama koje sagorevaju masti koje su deo njegovog sastava. Ali kada je u pitanju čaj za mršavljenje, nisu svi jednaki i neki su efikasniji od drugih.

U svakom slučaju, ovo sugeriše nedavna studija koju su sproveli japanski istraživači sa Univerziteta Cukuba u Japanu. Potonji ističu prednosti određene vrste čaja koji bi podstakao razgradnju masti čak i tokom spavanja, pod uslovom da pijete dve šoljice dnevno.

Kako prenosi Journal des Femmes, ovaj čuveni čaj nije ništa drugo do oolong čaj, koji se naziva i plavi čaj, zbog listova sa plavkastim odsjajima. Njegova posebnost leži u činjenici da mora biti delimično oksidovan. To je ono što mu daje veoma poseban ukus, na pola puta između zelenog i crnog čaja.

Ovde takođe dobija svoje bogatstvo katehinima, antioksidansima sa svojstvima sagorevanja masti, koji takođe utiču na potrošnju energije. Kao i većina čajeva, oolong takođe sadrži kofein i on ima „uticaj na energetski metabolizam tako što povećava broj otkucaja srca i podstiče razgradnju masti“, objašnjavaju istraživači u naučnom časopisu Nutrients.

Background photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Izgubiti težinu dok spavate uz oolong čaj?

Da bi došli do ovog zaključka, stručnjaci su sproveli eksperiment sa 12 dobrovoljaca podeljenih u tri grupe: jedna je morala da konzumira šoljicu oolong čaja za doručak, a zatim ručak, a druga šolju čiste kafe, i poslednja grupa, placebo.

Nakon 14 dana posmatranja, istraživači su izvršili kalorimetriju kako bi izmerili potrošnju energije svake osobe. Tako su mogli da primete da konzumacija oolong čaja povećava razgradnju masti za oko 20%.

Još bolje, primetili su, zahvaljujući snimku spavanja, da se sagorevanje masti oolong čaja nastavilo tokom spavanja, a da to nije uticalo na kvalitet njihovog sna.

„Stimulativni efekti oolong čaja na razgradnju masti tokom spavanja mogli bi imati stvarni klinički značaj za kontrolu telesne težine. primetili su stručnjaci koji sada treba da sprovedu detaljnije studije kako bi “odredili da li se efekti koje smo primetili tokom dvonedeljne studije pretvaraju u stvarni gubitak telesne masti tokom dužeg vremenskog perioda.”