Osobe sklone neverstvu može odati telo, preciznije visina glasa. Muškarci sa dubljim glasom i žene sa reskijim važe za manje verne. Stručnjaci tvrde da je takav stav rezultat odbrambenog mehanizma razvijenog tokom evolucije.

Žene koje imaju visok glas i muškarci s dubljim glasom važe za manje verne osobe, zaključak je kanadskih naučnika nakon završetka najnovije studije objavljene u medicinskom časopisu Evolutionary Psychology.

Ispitanici su tokom studije slušali dve verzije elektronski modifikovanog muškog i ženskog glasa. Naučnici su konstatovali da žene misle da muškarac s dubljim glasom ima više mogućnosti da bude neveran. Muškarci su rekli da žene s visoko impostiranim glasom imaju veću šansu da ih prevare.

Veze između boje glasa i neverstva objašnjavaju se hormonima, rekli su istraživači sa Univerziteta „Makmaster” u Hamiltonu.

„Muškarci s velikim nivoom testosterona (muškog hormona) imaju dublji glas, a žene s velikim nivoom estrogena (ženskog hormona) imaju visok glas”, objašnjava naučnik Dejvid Fajnberg.

Prema rečima članice stručnog tima Džilijan O’Konor, neverstvo ima emotivnu i finansijsku cenu, a često dovodi do rasturanja porodice.

„Zbog toga, tokom evolucije, naučili smo kako da izbegnemo potencijalno neverne partnere, što nam je kao neki mehanizam zaštite”, zaključila je O’Konorova.