Većina ujeda i uboda insekata su blage prirode i mogu se lečiti kod kuće. Mogu izazvati svrab, otok i peckanje koji nestaju za dan ili dva. Ipak, neki ujedi ili ubodi mogu omogućiti prenos bakterija, virusa ili parazita koji izazivaju razne bolesti.

Ubodi pčela, osa, stršljenova i mrava mogu izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju (anafilaksiju).

Važno je na vreme proceniti da li je ubod blagog karaktera ili zahteva hitnu lekarsku pomoć

Za lečenje blage reakcije na ujed ili ubod insekata važno je da najpre odete sa mesta gde se ujed dogodio kako biste ih izbegli u većem broju.

Nežno operite područje sapunom i vodom a potom nanesite čistu krpu navlaženu hladnom vodom ili napunjenu ledom na područje uboda ili ujeda na 10 do 20 minuta. Ovo pomaže u smanjenju bolova i otoka.

Image by Freepik

Ako je insekt ciljao na vašu ruku ili nogu, bilo bi dobro da ih podignete.

Kako navode na portalu Klinike Mejo, onda bi trebalo da nanesite na zahvaćeno područje kalamin losion, pastu od sode bikarbone ili kremu od 0,5% ili 1% hidrokortizona.

Uradite to nekoliko puta dnevno dok simptomi ne nestanu.

Uzmite lek protiv svraba (antihistaminik) – oralno, da biste smanjili svrab.

Lekovi kao što su loratadin i desloratadin, se obično mogu uzeti u apoteci bez recepta, kao i neki lekovi protiv bolova, ukoliko osećate da Vam je to potrebno.

Svakako se konsultujte sa farmaceutom.

Važno je međutim, da obavezno potražite medicinsku pomoć ako se otok pogorša, i ako mesto ujeda ili uboda pokazuje znake infekcije, ne osećate se dobro, imate mučninu, glavobolju, groznicu…

Kada se desi jaka alergijska reakcija (anafilaktički šok) morate potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Simptomi koji vam mogu ukazati na ozbiljno stanje su teškoće sa disanjem, oticanje usana, lica, kapaka ili grla, vrtoglavica, nesvestica, slab i ubrzan puls, koprivnjača, mučnina, povraćanje ili dijareja.

Dok čekate medicinsku pomoć osobi koja je burno reagovala na ujed možete pomoći time što ćete joj olabaviti usku odeću, pokriti je ćebetom. Nemojte je nuditi pićem, a gušenje zbog eventualnog povraćanja sprečite tako što ćete je postaviti u položaj sa strane.