U godini kada se obeležava 400. godina od smrti Vilijama Šekspira širom sveta, Šekspir festival imaće svoje treće izdanje.

Festival će otvoriti večeras u 19:30  Šekspirov Glob teatar iz Londona,  sa predstavom “Dva viteza iz Verone”.

The Two Gentlemen of Verona foto Gary Calton
The Two Gentlemen of Verona
foto Gary Calton

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, u kome će se prikazati savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će imati jedinstvenu priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Na festivalu će pored Velike Britanije biti predstavljeni i teatri iz Grčke, Portugalije, Indije i Srbije.

Prateći program festivala obuhvatiće filmske projekcije (program: “Olivije i Šekspir” Aleksandra Erdeljanovića) i studentske predstave prema delima Vilijama Šekspira.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja, posle dugo vremena, gostovanje  jednog pozorišta  iz Indije .‘’Kompani teatar‘’ iz Mumbaja  izvešće “Bogojavljensku noć” .

Kao poseban dogadjaj treba svakako izdvojiti i džez koncert inspirisan šekspirovim “Sonetima” u izvođenju velike zvezde džez muzike Marie Joao i njenog tria OGRE.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u izvođenju Narodnog  pozorišta iz Beograda, u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

Agencija „Beta“ uvrstila je Šekspir festival među 10 najvažnijih događaja u kulturi u 2014. godini. Naredne godine Šekspir festival u Srbiji postao je deo međunarodne mreže Šekspir festivala – European Shakespeare Festival Network.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.