Na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu, izdavačka kuća DOKAZ premijerno je predstavila svoje novo izdanje, nagrađivani skandinavski triler Živi pesak.

U elitnoj srednjoj školi, u najbogatijem stokholmskom predgrađu, dogodilo se masovno ubistvo. Maja Norberg je osamnaestogodišnja devojka kojoj se, devet meseci kasnije, sudi zbog učešća u masakru u kojem su, pored ostalih, živote izgubili i njen momak i najbolja drugarica.

Kako je Maja, devojka iz ugledne porodice i dobra učenica, postala najomraženija tinejdžerka u celoj zemlji? Šta je to Maja uradila? I šta se događalo u mesecima koji su prethodili tragediji – u školi i roditeljskim domovima, na žurkama punim droge i seksa, u imigrantskim predgrađima i na luksuznim jahtama, od trenutka kada se Maja zaljubila u Sebastijana Fagermana, sina jednog od najmoćnijih ljudi u Švedskoj?

„Delo velikog književnog senzibiliteta, Živi pesak se bavi temama kao što su društvene klase, novac, migracije i igre kojih se tinejdžeri igraju kada roditelji ostaju neosetljivi na probleme sopstvene dece.” (Bookreporter)

Živi pesak, Malin Pešon Đolito, DOKAZ

U romanu koji je većim delom uznemiravajuća hronika jednog društva, švedska autorka Malin Pešon Đolito nam predstavlja fascinantan književni lik Maje Norberg i stavlja nas pred dilemu: da li je Maja hladnokrvni ubica ili samo izgubljena devojka koja je i sama ostala bez onih koje je volela?

„Dozvolite mi da odmah kažem: ovo je izuzetno dobra knjiga, i ne radi se tu samo o zapletu, pa čak ni o onome što Malin Pešon Đolito želi da kaže. Ovo je jednostavno neverovatno vešto ispričana priča, svaka rečenica ispunjena je besom i kolokvijalnim jezikom oštrim poput noža, snažnim i tako dobro napisanim da samo mali broj autora može prići blizu tome. Dobra knjiga treba da bude baš ovakva – sve pada u drugi plan u odnosu na čisto zadovoljstvo čitanja.” (Lota Olson, Dagens Nyheter)

Živi pesak je bio najčitaniji roman u Švedskoj 2017. godine, prodat je u više od 500.000 primeraka i nagrađen svim najvećim evropskim priznanjima za kriminalistički roman – proglašen je najboljim švedskim, skandinavskim i evropskim kriminalističkim romanom. Po njemu je snimljena prva švedska Netflix serija (Quicksand) koja je takođe izazvala veliku pažnju i osvojila brojne nagrade, a premijeru je imala u aprilu ove godine.

Malin Pešon Đolito

Autorka Malin Pešon Đolito je rođena u Stokholmu, 1969. godine. Radila je kao advokat u najvećoj pravnoj firmi u Skandinaviji i kao službenica Evropske komisije u Briselu.

„Priča je tako vrhunski ispričana da nam ostaje u mislima dugo nakon presude porote.” (Daily Mail)

Do sada je objavila pet romana, od kojih je najpoznatiji, Živi pesak, osvojio sve najvažnije evropske nagrade za kriminalistički roman i objavljen je u 31 zemlji. Živi u Briselu sa mužem i tri ćerke.