U programu Srpski film, u okviru 45. FEST-a, naći će se sedam ostvarenja poreklom iz Srbije, od čega dve nacionalne premijere, “Afterparty(Luka Bursać) i “Rekvijem za gospođu J.” (Bojan Vuletić), koji je pre nekoliko dana imao prvo javno prikazivanje na filmskom festivalu u Berlinu.

Nacionalni program ove godine može da se pohvali veoma raznolikim filmovima, pre svega, u smislu žanra i stila. Osim toga, zanimljiva je činjenica da su reditelji koji stoje iza ovogodišnjih filmova različitih generacija, te je tematski opseg ove selekcije veoma širok i raznovrstan.

Rekvijem za gospođu J.

“Afterparty” Luke Bursaća je drugi po redu dugometražni film ovog mladog reditelja, koji je među publikom postao popularan već svojim kratkometražnim filmovima gotovo futurističke vizuelne estetike, a koji u fokusu imaju mahom priče o odrastanju njegovih vršnjaka. Nakon “Tmine”, koja koketira sa urbanom naučnom fantastikom, Bursać se vraća u bioskope sa filmom o harizmatičnom beogradskom šankeru koji pokušava da se oproba u svetu glume. Glavnu ulogu tumači Rade Ćosić, koji je i izvršni producent filma.

Dnevnik mašinovođe

Bojan Vuletić imao je veoma uspešnu svetsku premijeru svog novog ostvarenja u okviru programske selekcije Panorama na Berlinskom filmskom festivalu, a kritike su nedvosmisleno bile pozitivne prema “Rekvijemu za gospođu J.” – kako u razmatranju Vuletićevog rediteljskog pisma, tako i u prepoznavanju poetike Jelene Stanković, direktorke fotografije. Nakon “Vodiča kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem”, ovaj beogradski reditelj predstavlja film o mirnim samoubilačkim namerama sredovečne žene, koju tumači Mirjana Karanović.

Inkarnacija

“Dnevnik mašinovođe” je najnoviji dugometražni film Miloša Radovića, a krasi ga dobro poznati humor ovog scenariste i reditelja, kog publika zna kao idejnog tvorca čuvene serije “Otvorena vrata”. Dvehiljaditih, Miloš Radović piše i režira dva popularna filma – “Pad u raj” i “Mali svet”, koji su veoma dobro prošli i među publikom i pred kritikom.“Dnevnik mašinovođe” je duhovita i tragična priča o neobičnoj sudbini mašinovođa, koji svake godine usmrte veliki broj ljudi tokom svog naizgled ne tako stresnog posla. Istovremeno, to je veoma stilizovana priča o odrastanju, te prijateljstvu, porodici i ljubavi. Glavnu ulogu tumači Lazar Ristovski.

Jesen samuraja

“Jesen samuraja” je komedija koja dolazi od autorskog dvojca, scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Danila Bećkovića, koji su publiku oduševili i nasmejali svojim prethodnim bioskopskim hitom “Mali budo”. U pitanju je ljubavna priča o profesionalnom karatisti, koji po završetku karijere upada u niz suludih situacija u pokušaju da nađe pravi posao. U selekciji nas očekuje još jedan žanrovski film, i to psihološki triler, debitantski film Filipa Kovačevića, diplomiranog matematičara, a to je film “Inkarnacija” koji govori o čoveku koji se budi iznova i iznova, na trgu u neimenovanom gradu, a tragajući za sopstvenim identitetom dolazi do brojnih neočekivanih i neprijatnih sazanja. Pitanje koje ovaj film postavlja je da li će on uspeti da se suprotstavi svojoj prošlosti.

Svi severni gradovi

Dva preostala filma u okviru selekcije Srpski film svoju domaću premijeru imala su na prošlogodišnjem izdanju Festivala autorskog filma, a u pitanju su ostvarenja dvoje mladih filmskih autora: “Svi severni gradovi” Daneta Komljena i “Vetar” Tamare Drakulić. “Svi severni gradovi” je Komljenov debitantski dugometražni film, a ovaj reditelj snimio je prethodno nekoliko uspešnih kratkometražnih i eksperimentalnih filmova.

Vetar

“Svi severni gradovi” je priča o Bobanu i Borisu koji se nalaze odvojeni od sveta, među nizom napuštenih bungalova. To je ogled o krhosti ljubavi i sirovi osvrt na izolovanost. Tamara Drakulić je beogradska rediteljka koja je publici poznata zbog svoja dva prethodna dugometražna indi ostvarenja: “Ljuljaška” i “Okean”. Izuzetno poetičan i nežan, “Vetar” Tamare Drakulić je priča o odrastanju jedne šesneastogodišnje devojčice, koja je smeštena na obalu mora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.