„Ova knjiga, koja je istovremeno i semiološki krimić, i pop-roman, i ozbiljna i šašava pripovest, vodi čitaoca kroz intelektualne i književne meandre pariskog života.“
Le Figaro

Rolana Barta, slavnog francuskog filozofa, semiologa i književnog kritičara, pregazi kamionet perionice veša dok se vraćao s ručka s predsedničkim kandidatom Miteranom. Kada se otkrije da mu je tom prilikom ukraden jedan važan i tajanstven dokument, postane jasno da je reč o ubistvu. Istragu će voditi inspektor Žak Bajar, prekaljeni ratni veteran i konzervativac, uz pomoć mladog doktoranda Simona Hercoga, koji predaje semiologiju na levičarskom Unverzitetu u Vensenu.

Njih dvojica će se tokom istrage susresti sa mnogim intelektualcima tog vremena, kako iz Francuske tako i iz drugih zemalja. Tu su, između ostalih: Mišel Fuko, Žil Delez, Žak Derida, Julija Kristeva, Filip Solers, Luj Altiser, Elen Siksu, Umberto Eko, Roman Jakobson, Džon Serl…

Sedma funkcija jezija, Loran Bine, BOOKA

Kada se tome pridodaju bugarske, sovjetske i japanske tajne službe, napuljska Kamora i Crvene brigade, kao i mnogi francuski političari tog vremena, dobije se silno zabavan kriminalistički roman u čijoj osnovi zapravo leži inteligentna, prefinjena i duhovita kritika društva i intelektualne scene tog vremena.

Pročitajte i ovo: Kloi Bendžamin – Besmrtnici, najbolji američki roman godine

„Sjajno je što je autor uspeo ogromnu erudiciju i prefinjenu etno-sociološku analizu da stavi u službu humora. Knjiga kakvu je mogao da napiše neki dobro raspoloženi Uelbek.“
Libération

Ova knjiga neodredivog žanra, u kojoj autor ispituje granice između fikcije i realnosti, pravi je biser – inteligentan, originalan, istovremeno i zgusnut i duhovit, i čita se u jednom dahu. Ovenčana je mnogim nagradama, među kojima su nagrada Fnac za roman godine i nagrada Interralié, i prevedena je na tridesetak jezika.

Pročitajte i ovo: Miljenko Jergović – Selidba

„Nešto između erudicije i otkačenog filma u Tarantinovom stilu.“
La Libre Belgique

Pročitajte odlomak iz romana Sedma funkcija jezika, Lorana Binea!

Život nije roman. U to biste barem želeli da verujete. Rolan Bart ide Ulicom Bijevr. Najveći književni kritičar XX veka ima sve razloge da bude krajnje teskoban. Umrla mu je majka, s kojom je održavao veoma prustovske odnose.

Pročitajte i ovo: Naomi Alderman – Snaga

A njegov kurs na Kolež de Fransu, pod nazivom „Priprema romana“, završio se neuspehom koji se teško može sakriti: tokom čitave godine je svojim studentima govorio o japanskoj haiku poeziji, o fotografiji, o označitelju i označenom, o Paskalovom shvatanju razonode, konobarima, kućnim ogrtačima ili mestima u amfiteatru – o svemu osim o romanu. I to traje već tri godine.

Pročitajte i ovo: Lejla Slimani – U vrtu ljudoždera

Nužno zna da je sâm kurs tek manevar da dobije u vremenu, odlaganje trenutka kad će započeti pisanje nekog zaista književnog dela, što će reći dela koje odaje priznanje hipersenzibilnom piscu koji drema u njemu i koji je, po mišljenju svih, počeo da pupi u njegovim Fragmentima ljubavnog govora, knjizi koja je već postala Biblija za mlađe od dvadeset pet godina. Od Sent Beva do Prusta, vreme je da se preobrazi i zauzme mesto koje mu pripada u panteonu pisaca. Mama je mrtva: od Nultog stepena pisma, krug je zatvoren. Kucnuo je čas.

Pročitajte i ovo: Mišel Uelbek – Serotonin

Politika, da, da, još ćemo videti. Još od putovanja u Kinu ne može se reći da je preveliki maoista. U isto vreme, od njega se to i ne očekuje. Šatobrijan, La Rošfuko, Breht, Rasin, Rob-Grije, Mišle, mama. Ljubav jednog dečaka. Pitam se da li je već tada svuda po kvartu bilo prodavnica planinarske opreme „vje kamper“. Kroz četvrt sata biće mrtav. Siguran sam da je klopa bila dobra u Ulici Blan-Manto. Zamišljam da se tamo dobro jede.

Pročitajte i ovo: Virzini Depent – Vernon Trodon

U Mitologijama, Rolan Bart dešifruje savremene mitove koje je buržoazija utemeljila u vlastitu slavu, a on se tom knjigom zaista proslavio; na određeni način, obogatio se zahvaljujući buržoaziji. Ali bila je to sitna buržoazija. Krupni buržuj koji se stavlja u službu naroda veoma je specifičan slučaj, koji zaslužuje analizu; moraće da napiše članak. Večeras? Zašto ne odmah? Ma ne, najpre mora da razvrsta dijapozitive.

Pročitajte i ovo: Frederik Begbede – Život bez kraja

Rolan Bart ubrzava korak ne primećujući ništa iz svog spoljašnjeg okruženja, on koji je ipak rođeni posmatrač, on čiji je posao da posmatra i analizira, on koji je čitav život proveo prateći znakove. Uistinu ne vidi ni drveće ni trotoare ni izloge ni vozila na Bulevaru Sen-Žermen, koji zna napamet. Više nije u Japanu. Ne oseća ugrize hladnoće. Jedva da čuje uličnu vrevu. To je pomalo kao obrnuta alegorija pećine: svet ideja u koji se zatvorio zamračuje mu percepciju čulnog sveta. Oko sebe vidi samo senke.