Predstavljamo vam novo izdanje izdavačke kuće Dokaz izdavaštvo, roman DNK islandske književnice Irse Sigurdardotir, za koji je 2016. godine u Danskoj dobila nagradu Palle Rosenkrantz, u kategoriji Najbolji kriminalistički roman godine.

Mlada žena je brutalno ubijena u svom domu u Rejkjaviku. Jedini svedok ubistva je njena sedmogodišnja ćerka. Kada je nedugo zatim ubijena još jedna žena, policija je zbunjena jer, osim tragova pronađenih na mestu zločina, ne uviđa nikakvu vezu između žrtava.

Nedavno unapređeni policijski inspektor Huldar obraća se za pomoć dečjem psihologu Freji koja radi u Dečjem domu, ustanovi specijalizovanoj za pružanje pomoći deci koja su pretrpela neki vid traume. Njihova saradnja zakomplikovana je činjenicom da su nedavno proveli noć zajedno, kada se Huldar lažno predstavio kao stolar koji živi van grada…

Pročitajte i ovo: Skandinavski triler Pustoš, švedskog autora Arne Dala

DNK, Irsa Sigurdardotir, Dokaz izdavaštvo

Autorka bestselera Irsa Sigurdardotir ovim romanom potvrđuje svoju veštinu u kreiranju dinamične proze, jakih i uverljivih likova, kao i inteligentnog zapleta. Roman DNK je prvi u književnom serijalu koji za glavne likove ima dečjeg psihologa Freju i policijskog inspektora Huldara.

Pročitajte i ovo: Kloi Bendžamin – Besmrtnici, najbolji američki roman godine

Irsa Sigurdardotir (Yrsa Sigurðardóttir, 1963) je nagrađivana islandska autorka koja je najpre pisala romane za decu, a u kriminalističkom žanru debitovala je 2005. godine romanom Poslednji rituali, koji je predstavljao početak bestseler serijala o Tori Gudmundsdotir.

Irsa Sigurdardotir

Od tada je napisala veliki broj trilera koji su prevedeni na više od trideset jezika. Sa romanom DNK, prvim u nagrađivanom serijalu o dečjem psihologu Freji i inspektoru Huldaru, učvrstila je svoju poziciju majstora pripovedanja i jednog od najboljih autora kriminalističke proze danas.

Živi u Rejkjaviku, gde radi kao građevinski inženjer.

Pročitajte i ovo: Rejčel Kask – Tranzit

DNK je mračan i zastrašujuć poput starih islandskih saga. Retko koji čitalac će moći da ispusti iz ruku ovu moćnu priču o osveti.” (Publishers Weekly)

DNK, Irsa Sigurdardotir, Dokaz izdavaštvo

„Ovo je još jedan trijumf Irse Sigurdardotir i sigurno će učvrstiti njenu reputaciju kraljice nordijskog noara. Uzbudljivo štivo koje će vas terati da pogađate sve do poslednje stranice.” (Herald Scotland)

„Kriminalistički roman koji će vam slediti krv u žilama.” (Télématin/France 2)

Pročitajte i ovo: Virzini Depent – Vernon Trodon

„Irsa Sigurdardotir ostaje kraljica islandskih autora trilera – a svako ko se upita zbog čega, jednostavno treba da pročita DNK, koji je po atmosferi sličniji delima Stivena Kinga od kojih vas podilazi jeza nego većini romana koji se ubrajaju u žanr nordijskog noara.”  (The Guardian)