Gostovanje Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu u Bitef teatru, subota, 5. oktobar, u 20 sati!

U predstavi igraju Maja Šuša i Molnar Zoltan, a režirao je Đanluka Barbadori.

Povodom obeležavanja 500 godina od smrti Leonadra da Vinčija, inženjera, slikara, naučnika i univerzalnog talenta, italijanska diplomatsko-konzularna mreža organizuje ove godine više od 150 inicijativa širom sveta u znak sećanja na velikog renesanskog genija koji je ostavio beskonačan korpus dela za proučavanje, divljenje i razmišljanje.

Ovim povodom Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa udruženjem Ponte tra Culture i Bitef teatrom iz Beograda, predstavlja predstavu “Leonardo da Vinči. Skriveno delo” dramaturga Mikelea Santerama u režiji Đanluke Barbadorija, koja je na programu u subotu 5. oktobra u 20.00h u Bitef teatru.

Predstava je nastala u Italiji kao monolog ali je prema svojoj dramaturškoj konstrukciji pogodna i za postavku sa više glumaca. Zbog toga će u verziji koja se izvodi u Srbiji predstavu izvesti dva glumca, Maja Šuša i Zoltan Molnar.

Autor Mikele Santeramo vodi nas na putovanje kroz “izmišljenu” dimenziju koja je istovremeno čvrsto vezana za biografiju Leonarda da Vinčija. Tekst, ironičan i duhovit, inspirisan kontrukcijama ratnih uređaja i oružja koje je projektovao Leonardo da Vinči, pokreće niz događaja i pitanja inspirisanih Da Vinčijevim delima i istraživanjima u različitim poljima i navodi nas na razmišljanje o ratu i oružju, o smislu života, o želji za besmrtnošću, o smrti, o umetnosti.

U Italiji je predstava nastala u produkciji Toskanskog teatra u izvođenju samog Mikelea Santerama. Izvođenje predstave u Srbiji moguće je zahvaljujući ustupljenim pravima Fondacije Toskanskog teatra za njeno prikazivanje u inostranstvu na drugim jezicima.

Đanluka Barbadori je profesionalni glumac i režiser sa velikim međunarodnim iskustvom. Kao reditelj, od 1994. godine do danas, Barbadori je režirao preko 100 predstava sa profesionalnim glumcima, mladim glumcima, studentima glume, mladima i adolescentima, čak i u marginalnim i teškim situacijama, u brojnim zemljama. Kao predavač, započeo je svoj istraživački i obrazovni rad ’90-ih godina, kroz realizaciju dvojezičnih pozorišnih radionica, stažiranja i intenzivne pozorišne kurseve na italijanskom, portugalskom, španskom i engleskom jeziku u različitim gradovima i na festivalima.

Predstava se organizuje u okviru obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i deo je programa odabranih događaja Nacionalnog komiteta za obeležavanje 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija.