Predstava “Kamen” po drami jednog od najizvođenijih, savremenih nemačkih dramatičara, Marijusa fon Majenburga, u režiji Patrika Lazića, rađena u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih biće premijerno izvedena 11. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Fon Majenburg je nemački, teatarski stvaralac čija se dela redovno izvode u londonskom Rojal Kortu, kao i na evropskim scenama, a stalni je pisac berlinskog pozorišta Šaubine, dobitnik mnogih priznanja. Njegov specifičan mračni humor kojim razlaže socijalno-politička ustrojstva savremenog sveta kroz pripovesti o razorenim porodičnim odnosima prepoznatljiv je i u drami “Kamen”, koja će prvi put biti izvedena u našem region.

To je priča o nekoliko generacija različitih porodica koje povezuje obitavanje u istoj kući u istorijski različitim peridima poslednjeg veka. Stanovnici kuće menjaju se sa promenama političkih sistema i ideologija, a njihove sudbine prepliću se – od vremena nacizma, preko razdoblja podele države na Istočnu i Zapadnu Nemačku, do pada Berlinskog zida i kasnog kapitalizma.

Autorka fotografije Dragana Udovičić

Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost za sobom. Predstava istražuje i dalje žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu.

“Drama “Kamen” posmatra šta se događa kada pojedinac u zajednici odluči da traga za istinom, po cenu sigurnosti izgrađene na lažima, prenebregavanjima i ignorisanju, koji neminovno vode u amneziju i distorziranu interpretaciju prošlosti.

Autorka fotografije Dragana Udovičić

Svako ko živi na ovim prostorima zna tačno o čemu je reč. Kamen koji iznova ostavljamo u amanet svakoj sledećoj generaciji preti da nas konačno proguta kao Majenburgova rupa u kojoj likovi kriju svoju porodičnu istoriju koja onda postaje simbol nacionalne.

Dug je proces oslobađanja od toga kamena, ali prvi je korak priznati ga, osvestiti. Tek posle toga može da usledi dug period pregovara i pomirenja sa njime”, zapisali su dramaturg predstave Katarina Pejović i reditelj Patrik Lazić.

Autorka fotografije Dragana Udovičić

Autorsku ekipu čine scenograf Vesna Popović, kostimograf Marta Žegura, video radove uradila je Jelena Tvrdišić. Igraju: Mirjana Karanović, Nataša Marković, Doris Šarić Kukuljica, Iva Ilinčić, Mia Melher i Dado Ćosić.

Pretpremijera na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta zakazana je za 10, prva repriza za 12. decembar. Zagrebačka premijera biće 22. decembra.

Autorka fotografije Dragana Udovičić