Ovo će biti prvo izvođenje komada Amsterdam na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle ne samo u zemlji već i u regionu, kao i prvo izvođenje nekog teksta renomirane izraelske autorke Maje Jasur Arad na ovim prostorima.

Za komad Amsterdam autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst Theatertreffen’s Stückemarkt prize u Berlinu 2018. godine. Komad je imao premijeru u Engleskoj u Orange Tree Teheatre u Londonu 2019. godine.

Maja Arad Jasur (Maya Arad Yasur) je izraelska dramska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

Foto Atelje 212
Foto Atelje 212

U centru zbivanja je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

U predstavi igraju Dragana Đukić, Ana Mandić, Dejan Dedić i Marko Grabež.

Rediteljka predstave je Iva Milošević.

Premijera predstave : 11. februara na Sceni „ Mira Trailović “.

Predstava je realizovana uz podršku ambasade Izraela.