Pored ruku, bakterije se gnezde i na mnoštvu površina. Postoje dva predmeta u stalnoj, svakodnevnoj upotrebi, koja bi trebalo dezinfikovati svakog dana.

Dobro je često prati ruke, toplom vodom, u trajanju od dva minuta, svaki put kada se vratite kući ili uđete u kancelariju, posle rukovanja sa drugima, a ne pre diranja lica. Ono o čemu mnogi ne misle, međutim, jeste da bakterije vrebaju i unutar kuće, na predmetima koje trivijalno dodirujemo (često i voljno) kada imamo prljave ruke, a zatim ih pokupimo nakon čišćenja.

Dva iznad svega, koja bi sada trebalo čistiti češće nego ikad: mobilni telefon i naočare.

Evo koliko i kako to uraditi.

Mobilni telefon

Uvek ga imamo u ruci, unutar i izvan kuće. Stavili smo ga na barski sto (gde sada moramo da sednemo na udaljenosti od metar od ostalih gostiju), stavili smo ga u torbu sa drugim jednako prljavim predmetima i možda čak i sa papirnim maramicama, a zatim ponovo na kuhinjski sto, na kauč pored nas, na krevet tik uz jastuk, pored lica.

Mobilni telefon je po svojoj prirodi podložan kontaktu sa velikim brojem bakterija.

Uopšteno, dobro bi bilo da nastavite sa svakodnevnim čišćenjem mobilnog telefona, „uklanjanjem šminke“ i saniranjem tačno kao što to radimo sa rukama kad se vratimo kući ili sa kožom lica pre spavanja: samo maramica za dezinfekciju ili poseban antibakterijski gel.

Dezinfekcijske maramice na tržištu za čišćenje naočara, koje neće oštetiti ekran, takođe su u redu.

Za ostalo, bolje je koristiti spikerfon ili slušalice.

Naočare (za vid i sunčane naočare)

Naočare (za vid ili sunčane naočare) su sveprisutni (ili gotovo) dodatak. I baš kao i mobilni telefon, i njih bi trebalo svakodnevno oprati sapunom i vodom kako bi se uklonili prljavština i nečistoće taložene na sočivima i okviru.

Ako se često ne dezinfikuju, nošenje naočara može dovesti do nakupljanja nečistoća na njima i tako postati zdravi nosioci bakterija koje ćemo, stavljajući ih i uklanjajući sa lica, vratiti u ruke.

Kada uveče perete lice, ne zaboravite da očistite i naočare sapunom (pripazite da ne koristite agresivne deterdžente kako ne biste oštetili zaštitni film sočiva, samo sapun sa neutralnim pH).

Brža i efikasnija alternativa je čišćenje okvira naočara pamučnim tuferom namočenim u micelarnoj vodi.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter