Pred najvećom filmskom publikom u Hrvatskoj, sinoć je otvoren 66. Pulski filmski festival.

Uz brojne dnevne programe i projekcije, prvi festivalski dan obeležen je premijerom filma “General”, reditelja Antuna Vrdoljaka, prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u Areni.

Dalje slede filmovi “Koja je ovo država”, politička satira u režiji Vinka Brešana, zombi komedija “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, Predraga Ličine, psihološki triler “F20”, Arsena Antona Ostojića, satirični triler “Dopunska nastava”, Ivana Gorana Viteza, igrano dokumentarna drama “Dnevnik Diane Budisavljević, Dane Budisavljević, drama “Sam samcat”, Bobe Jelčića i film za decu “Moj dida je pao sa Marsa”, Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, a njima se u Hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom pozorištu.

Foto: Pula film festival

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, na kojoj je prisustvovala predsednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, direktorka festivala Gordana Restović zahvalila je svima koji podržavaju Festival, naglasila da se upravo zbog Festivala ciljane posete u Puli uvrštavaju u relevantne svetske kulturne događaje koji se ne propuštaju, a posebno publici čije sve brojnije posete potvrđuju da Festival putuje u dobrom smeru.

Ovom prilikom je uručena  važna festivalska nagrada, koja nosi ime po svom osnivaču, Marijan Rotar koja je ove godine dodeljena Povesnom i Pomorskom muzeju Istre.  Nakon svečanosti otvaranja sledio je tradicionalni spektakularni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala.

Najveća novost Međunarodnog programa 66. Pulskog filmskog festivala je vraćanje je PoPularnog programa koji će se opet prikazivati u Areni. Međunarodni program ove je godine u znaku biografskih filmova o velikim svetskim umetnicima, 5 igranih i 5 dokumentarnih.

U Popularnom programu u Areni će tako biti prikazani igrani „Bela vrana“ reditelja Ralpha Fiennesa, o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, „Tolkien“ Domea Karukovskog o mladim danima pisca Hobbita i Gospodara prstenova te autobiografski „Bol i slava“ kultnog španjolskog reditelja Pedra Almodovara, dok će u programu Europolis u Kinu Valli moći videti „Delo bez autora“ oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka nadahnut životom likovnog umetnika Gerharda Richtera i „Sve je istina“ Kennetha Branagha o zadnjim godinama života Williama Shakespearea.

U programu dokumentaraca su film o velikanu nemog filma Busteru Keatonu, „Veliki Buster“ slavnog Petera Bogdanovicha, „John Ford, čovjek koji je izmislio Ameriku“ Jean-Christophea Klotza, „Stvarajući Montgomeryja Clifta“ rediteljskog dvojca Anderson-Demmon, „Dobre devojke ne ostaju na doručku“ o životu legendarnog Roberta Mitchuma u režiji slavnog fotografa Brucea Webera, a najzabavnije priče iz glumačkih karijera 4 britanskih pozorišnih i filmskih diva (Eileen Atkins, Judi Dench, Joan Plowright i Maggie Smith) upoznaćemo u filmu „Čaj sa damama“ red. Rogera Michella.

Program Europolis prikazaće i nagrađivane filmove: „Žena“ Bjorna Rungea s Glenn Close koja je za ulogu supruge nobelovca nagrađena Zlatnim globusom, laureat festivala u Valladolidu „Moje remek delo“ Gastona Duprata, komedija „Grudnjak“ Velta Helmera s Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi i pobednik Tribeca filmskog festivala „Krijumčareći Hendrixa“ Mariosa Piperidesa.   U programu serija snimanih u Hrvatskoj prikazati će se 2 epizode HBO-ove kriminalističke dramske serije „Uspeh“.

U Popularnom programu u u Areni publika će moći uživati i u „Vernom muškarcu“ reditelja i glumca Louisa Garrela (proslavljenog u Bertoluccijevim „Sanjarima“) s Laetitiom Casta i Lily-Rose Depp te u ljubavnoj drami s Keirom Knightley i Alexanderom Skarsgardom „Posledice“.