Kosa je simbol lepote, ali je često i pokazatelj stanja organizma.

Da li vas zabrine kada primetite da opada sve više, menja kvalitet i gubi sjaj? Šta se može uraditi da se ona oporavi, ali i kada je trenutak da se reaguje i obrati lekaru kako bi se sprečila ćelavost, za „RTS Ordinaciju“ to je razjasnila dr Gordana Kuka Epstin, specijalista plastične hirurgije.

Dr Gordana Kuka Epstin kaže da kosu treba prati što ređe, idealno jednom nedeljno, ukoliko se ne uprlja ranije. Objašnjava i da masnoća kose zavisi od toga šta jedemo, ali i od toga koje kozmetičke preparate koristimo.

Pre nekoliko meseci je izašla studija gde kaže da se karcinom grlića materice može dobiti od korišćenja spreja za kosu i suvog šampona zbog velikog broja toksičnih materija koje sadrži. Žene prosečno stavljaju i do 15 kozmetičkih proizvoda (šminka, dezodoransi, sprejevi za kosu, losioni…), što nikako nije dobro i potrebno je smanjiti taj broj zbog mnogo hemikalija koje ostavljaju na telu“, ističe dr Kuka Epstin.

Šta utiče na pojačano opadanje kose?

„Stres je veoma važan činilac kod opadanja kose. Mi imamo neke tipove opadanja kose koji su direktno uzrokovani stresom, to imamo ono u narodu kad kaže osedeo preko noći, znači neki stres je organizam preživeo i to se reflektovalo na kosi“, rekla je dr Gordana Kuka Epstin i dodala da su glavni faktori stres, loša ishrana, pušenje, nedostatak adekvatnog sna, nedovoljna fizička aktivnost. Sve to može dovesti do hormonalnog disbalansa, što dovodi do opadanja kose.

Mogu li narodni lekovi da spreče opadanje kose?

Doktorka kaže da narodni lekovi mogu da pomognu i da ih i sama propisuje, kao na primer, da se kosa na kraju ispere čajem od koprive ili da se koriste maske od kokosovog ulja. Kokosovo ulje je jak antioksidans koji pomaže u higijeni vlasišta. Takođe, kaže da šampon doprinosi samo izgledu kose, ali da ne daje neki veći efekat.

Šta treba uraditi kada kosa opada više nego ranije?

Dr Gordana Kuka Epstin savetuje da se kod opadanja kose koje se intenziviralo pronađe lekar koji se bavi opadanjem kose.

„Tradicionalno su to dermatolozi, neretko su to i lekari opšte prakse. Ja sam, atipično, lekar, specijalista plastične hirurgije, ali se usko bavim i trihologijom i lečenjem opadanja kose i transplantacijom kose“, objašnjava dr Kuka Epstin.

Statistika kaže da je normalno opadanje kose do 100 dlaka dnevno, ali da to može da bude individualno. Doktorka navodi da je kod nje normalno opadanje 20 dlaka dnevno, pa tako i da pacijenti sami moraju da procene da li im kosa više opada nego ranije.

Kako se izvodi transplantacija kose?

„Transplantacija kose se smatra neinvazivnom hirurškom procedurom, to je mikrohirurgija, znači, zamislite, mi svaku dlačicu uzimamo sa jednog mesta i vraćamo je na drugo. Naši instrumenti su mikroinstrumenti, znači manji od jednog milimetra. Transplantacija kose se ne radi kod nekih promena na koži glave, ukoliko postoji psorijaza, ukoliko postoji aktivni seboroični dermatitis, to mora da se sanira. Takođe, pacijenti koji boluju od dijabetesa, imaju usporeno zarastanje, tako da i to može uticati na opadanje kose, objasnila je specijalistkinja plastične hirurgije i dodala da se ove procedure rade u lokalnoj anesteziji, to jest dok je pacijent budan.

Dr Gordana Kuka Epstin izbegava da operiše mlade pacijente, jer imaju nerealna očekivanja od intervencije, a da je pojava zalizaka kod muškaraca sasvim normalna i očekivana.

Kada se presađivanje kose preporučuje ženama?

Za RTS Ordinaciju dr Gordana Kuka Epstin kaže da je moguće presađivanje kose kod žena, ali ograničeno. Može se efektno obaviti kada se koriguju zalisci, u slučaju visokog čela, nekih ožiljaka ili parcijalne korekcije androgenetske alopecije koja je nasledna.