Manje soli i ugljenih hidrata, više seksa i crnog vina: deset praktičnih rešenja za borbu protiv PMS-a na najbolji mogući način.

Jednom mesečno, dvanaest puta godišnje. Koliko god nepoželjan bio, PMS je strašno nestrpljiv da se vrati sa svojim teretom nervoze, nestrpljenja, tuge, iracionalnog plača, žudnje za hranom u neočekivanim trenucima i opštom mržnjom prema celom čovečanstvu – da ne pominjemo da je sve ovo samo mali uvod u fizičku i psihičku patnju, nelagodu i dosadu koju će sa sobom doneti dolazak ciklusa.

Što se tiče pukog pitanja intelektualnog poštenja, mora se odmah reći da čarobni štapić koji može da eliminiše ovu dugačku listu neželjenih efekata još ne postoji, ali – u isto vreme – niz trikova može učiniti preživljavanje mogućim i manje “problematičnim”.

Bar do sledećeg meseca.

Health photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio, Freepik.com

Ne potcenjujte taumaturgijsku moć crvenog vina

Ako vam grčevi u donjem delu stomaka ne daju mira čak ni tokom PMS-a i želite da utopite bol u alkoholu, verovatno ste u pravu.

Pročitajte i ovo: Da li je STRES dobar ili loš? Iskoristi ga u svoju korist!

Studija sprovedena na pacovima (pa, oni su takođe sisari sa našim istim problemima, šta mislite?) je u stvari pokazala da resveratrol, antioksidans sadržan u crnom vinu, pomaže u smanjenju kontrakcija materice usled prekomerne proizvodnje prostaglandina, supstance koja je uzročnik grčeva.

Ne pretvarajući vas u Lindzi Lohan, čaša kjantija bi vam mogla pomoći da izađete nepovređeni iz dana kada samo želite da udarite glavom o zid.

Imajte seks

To je pravi začarani krug: genitalna stimulacija koja se javlja tokom seksa “odvlači” nas od psihofizičke nelagode tipične za PMS.

Pročitajte i ovo: Uzroci hroničnog bola za koje vaš lekar ne zna

Pored toga, orgazam izaziva oslobađanje endorfina, čija je zasluga povećanje osećaja sreće i dobrog raspoloženja, a samim tim i smanjenje promena raspoloženja tipičnih za PMS.

Mora se imati na umu da je orgazam uvek orgazam, bilo da se sprovodi u paru ili sami: PMS to svakako ne čini klasifikacijom serije A ili serije B.

Manje ugljenih hidrata, povećanje proteina

Prvo želite picu. Zatim hamburger sa pomfritom. Ne, možda je parče kolača od jabuka ipak bolje rešenje.

A šta ako je rešenje za sva zla u tanjiru karbonare? OK, stani, udahni: da biste bili operativni, reaktivni i manje skloni totalnom umoru, tokom PMS-a i ciklusa potrebni su vam proteini, koji vam daju više energije, bistrine uma i spremnosti za akciju.

Pročitajte i ovo: VAGINIZAM, kad od bolova ne mogu ni tampon da stavim

Dnevna porcija od 45 grama je ono što stručnjaci preporučuju: što ne mora da znači da ćete biti primorani da jedete meso ili ribu, jer postoji mnogo vegetarijanskih alternativa koje mogu da zadovolje sva nepca.

Ometajte mozak pametnim telefonom

Ako razmišljate o tome da progutate 200 grama špageta nakon čega sledi kaca sladoleda za šest osoba, postoji samo jedna stvar koju možete da uradite da sprečite katastrofu sa hranom ovog obima: igrajte se na telefonu.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o seksu tokom menstruacije

Studija koju je sproveo magazin Appetite zapravo je pokazala da je, s obzirom na grupu ljudi željnih određene hrane, čin igranja video igrice poput Tetrisa omogućava mozgu da se privremeno odvrati od gladi i smanji želju za jelom. Game. Set. Meč.

To je zato što je pažnja trivijalno katalizovana jednostavnijim i „neposrednim“ zadatkom, smanjivanjem dok se ne zaboravi želja za unosom kalorija bez ograničenja.

Ne budite mazohista

Istina je, tužni ste, depresivni i dođe vam da plačete samo kad vidite gif slatkih, umiljatih mačića: u takvoj emotivnoj situaciji uljuljkajte se u muci gledajući Beležnicu, Jesen u Njujorku, Love Actually ili Notting Hill.

Pročitajte i ovo: TAJNE ŽENSKOG ORGAZMA: Kako da pojačate orgazam (u 11 koraka) 

Ako vaše veče obećava da ćete biti kod kuće na sofi ispred TV filma ili uz TV serije, favorizujte lakoću (pa čak i glupost, zašto ne): Mamurluk, Nova devojka ili Intervju takođe nisu loš izbor.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Tri dana bez soli

Privlačnost slanih grickalica, kod kuće ili u kancelariji, uspeva da bude neodoljiva… ali u isto vreme i štetna ako spadate u onu grupu žena koje tokom PMS-a i menstruacije imaju tendenciju da nabubre kao balon.

Pročitajte i ovo: BOL U DOJCI: Mogući uzroci, razlika između mastalgije i mastodinije, kada treba da se zabrinemo, lečenje, promena načina života i ishrane

Rešenje je jednostavno: počnite trodnevni bez-solni trening kada ste u PMS-u, pijte litre i litre vode i ne odustajte od teretane ili svakodnevnog trčanja, kako biste eliminisali i so i višak tečnosti kroz znoj. Što bi onda, među nama, bile dobre navike da se zadržimo izvan predmenstrualnog sindroma.

Woman photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Pažljivo postupajte sa slanjem poruka

Poznata poslovica je „Ne šaljite poruke kad pijete“, ali njena direktna posledica bi mogla biti „Nemojte slati poruke kad ste u PMS-u“.

U stvari, vrlo je lako isprazniti frustraciju, razdražljivost i nestrpljenje koje osećate tokom dana PMS-a u jedljivim porukama koje se šalju (bivšem) partneru i prijateljima u neočekivanim vremenima i okolnostima.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Pre nego što pritisnete send, uvek brojite (najmanje) do deset i pokušajte da razumete koliko su vaše reči diktirane hormonskim previranjima ili stvarnom težinom situacije.

Ako je kamen ipak bačen, pogledajte vedriju stranu: jednom možete koristiti opravdanje-panaceju „Izvini, ali bila sam u onim danima!“.

Music photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Ne pipajte u mraku

Postoje aplikacije – kao što su Clue ili Period Tracker Delux – koje vam omogućavaju da proverite i pratite dolazak vašeg menstrualnog ciklusa putem redovnih upozorenja.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Ovo je posebno korisno kako za mnoge rastrojene žene, koje se svakog meseca prepuštaju da budu zatečene, tako i za one koje, posebno pate od grčeva ili migrene, moraju da uzimaju lekove nekoliko dana unapred da bi sprečile bol.

Medical photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto: Freepik.com

Klonite se kozmetičara

Ne, to nije obična „senzacija“: vaše genitalije i vaše telo uopšte su mnogo osetljiviji tokom PMS-a.

Čak i nauka podržava ovu tezu, potvrđujući da se prag bola kod žene snižava pre početka menstrualnog ciklusa.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

Iz tog razloga, učinite sebi (i svom kozmetičaru) uslugu: otkažite zakazani termin i rezervišite ga ponovo kada se sve vrati u normalu… bolje da sačekate par dana za ulepšavanje nego da idete u danima kada se pretvarate u medveda grizlija!

Nature photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Bolje sprečiti nego lečiti

Ne želimo da ohrabrujemo uzimanje lekova, ali ako ih obično koristite za smirivanje grčeva, znajte da preventivno uzimanje ibuprofena jedan ili dva dana pre početka ciklusa pomaže u smanjenju fizičke patnje koju osećate svaki put kada poteče reka.

Pročitajte i ovo: Napravite sami etarsko ulje za erotsku masažu prema receptima aromaterapeuta

Pitajte svog ginekologa za potvrdu i savet. Recept, takođe.