Spakovati se za putovanje je prava umetnost jer da bismo poneli na put sve što nam je potrebno i što bi moglo da nam bude od koristi, zahteva veliko iskustvo, veštinu i kreativnost.

Zato smo napravili pravo malo istraživanje i skupili savete velikih i iskusnih svetskih putnika, koji su od putovanja napravili životnu filozofiju i čiji je prtljag uvek spreman za novi izazov.

time-to-go-937265_640Za početak, dobro će vam doći vakumirane kese za pakovanje odeće!

Znamo da ste ih do sada uglavnom koristili za odlaganje nepotrebne garderobe, bar za narednu sezonu, ali predlažemo vam da ih koristite i za pakovanje stvari za putovanja, radi lakšeg odlaganja stvari u kofer ili putnu torbu. Ovaj način pakovanja pomoći će vam u velikoj meri da obezbedite što više slobodnog prostora u koferu, ali i da sprečite da vam se odeća isprlja, ukoliko dođe do prosipanja neke tečnosti. Recimo, ne daj Bože, acetona ili sredstava za sunčanje.

Pročitajte i ovo: Specifična obeležja Portugala

Koristite čarape kao zaštitu!

Ukoliko nosite neke osetljive i lomljive stvari, pokušajte da ih uvijete u čarape da biste ih što bolje zaštitili. Meka, a dovoljno čvrsta tkanina čarapa sprečiće da se oštete osetljive stvari.

frog-996728_640Kablove, punjače, slušalice i utikače stavite u futrolu za naočare!

Sigurno imate kutiju viška od nekih starih naočara. Na taj način, sve takve sitnice, a vrlo bitne, biće na jednom mestu i znaćete u svakom trenutku gde se nalaze. Nema bojazni od gubljenja.

Pročitajte i ovo: Letovanje u Albaniji, zemlji Mercedesa, bunkera i orlova

Iskoristite sve raspoložive USB portove u hotelskoj sobi ili gde se već nađete!

Ukoliko ste zaboravili dodatak za punjač telefona, deo koji ide u struju ili nemate adapter, a putujete preko okeana, imajte na umu da uvek možete da direktno priključite svoj USB kabl u televizor jer sada već mnogi hoteli, naročito, bolji, imaju najnovije modele televizora sa USB portovima pozadi. Samo potražite.

holiday-1172433_640Iskoristite svoj pametni telefon kao TV ekran!

Ukoliko putujete avionom na kratkim i relacijama srednje dužine, teško da će vaš avion da bude opremljen televizorima i ekranima na koje možete da priključite svoje telefone, da biste kao na TV ekranu mogli da gledate seriju ili film koji ste spakovali za put.

Pročitajte i ovo: Sorento i Amalfi obala

U tom slučaju, napravite sami sebi ekran tako što ćete svoj telefon da stavite u providnu kesicu, koju ćete da okačite o kuku kojom se zatvara stočić na sedištu ispred vas, koji vam inače služi kao stočić na kome jedete avionsku hranu i držite svakojake drangulije, pored vode, soka i čaja. Samo ne zaboravite da snimite neki film pre nego što krenete od kuće.

frogs-1358820_640Ponesite na put bar jedan mirišljavi sapun koji ćete držati u odeljku prljavog veša!

Na taj način, mirišljavim sapunom ubićete smrad prljavog veša i sprečiti da se isti širi prostorijom u kojoj obitavate. Sa druge strane, u povratku s puta, sačuvaće vaš kofer od nemilog mirisa.

Pročitajte i ovo: Kapri – najlepše italijansko ostrvo

Ponesite sa sobom praznu plastičnu flašicu za vodu!

Jer sada već mnogi aerodromi imaju dispenzere za pijaću vodu tako da ih možete napuniti kad već ne smete da prenosite i unosite u avion pune flašice vode.

frog-1254647_640Kad idete na put, najbolje bi bilo da nokte namažete svetlijom, neutralnom nijansom laka za nokte!

Jer neće se toliko primetiti kada vam se nokti iskrzaju i lak sa noktiju polako počne da se skida. Na ovaj način ne morate da nosite sa sobom lak za nokte i da se smarate skidanjem i ponovnim mazanjem jer sigurno će vam lak na noktima oštetiti u nekom trnutku. Čak i gel zna da se ošteti vrlo lako i brzo.

Pročitajte i ovo: Proputovanje kroz Transilvaniju – tajanstvenu zemlju vampira

Ponesite neku praznu, laganu torbu sa sobom, kada krećete na put!

Jer sigurno ćete nešto kupiti i trebaće vam dodatnog prostora za pakovanje. Da se ne biste na putu izlagali dodatnom, nepotrebnom trošku za novu torbu, koju ćete da koristite tad i nikad više, bolje da ponesete neku u koju ćete sa lakoćom da spakujete dodatne stvari.

Pročitajte i ovo: Lastovo – najbolje čuvana tajna Jadranskog mora

A nekako, uvek imamo više stvari u povratku, nego u odlasku, čak i kad ništa novo ne pazarimo, zato što se uvek pažljivije pakujemo u odlasku, nego u povratku.

Ako imate neki savet pride, slobodno dopišite u komentarima! Nekom će dobro doći!

Srećan put!