Autonomni ženski centar pruža besplatnu pravnu i psihološku podršku ženama koje su žrtve nasilja.

Konsultantkinje koje razgovaraju sa ženama stručno su obučene da odgovore na sva pitanja žena koje potraže pomoć. Iako je svaki slučaj nasilja poseban, dajemo vam nekoliko osnovnih saveta ukoliko posumnjate da je nekome iz vaše blizine potrebna podrška ovog tipa.

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

woman-1006100_1920

SOS telefon Autonomnog ženskog centra za žene koje su preživele nasilje je 011/266–222 (od 10 do 20h).

Telefon za pravnu pomoć 011/2656 178 (radnim danima od 10 do 12h, a ponedeljkom, utorkom i sredom od 17 do 20h).

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

  1. Ako je žena koja trpi nasilje vaša prijateljica, žena koja vam veruje, potrudite se da sačuvate taj odnos poverenja. Ako ona sa vama razgovara o svom problemu sačuvajte za sebe sve što vam ona kaže.

Pročitajte i ovo: Ne pregazi te vreme, već ono što ne uradiš za to vreme

  1. Nemojte davati savete, vi niste osoba koja je stručna za to. Budite prijatelj, slušajte, podržite je, neka se oseća sigurno i u sebe i u vas. Savete će dobiti od osoba koje razumeju kompleksan problem nasilja prema ženama.

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

  1. Nemojte davati vrednosne ocene njenih ili postupaka njenog partnera, šta god da mislite o tome. Imajte na umu da je ona uradila sve što je u tim okolnostima umela. Zaboravite na rečenice: „Nije trebalo tako da uradiš…“

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

  1. Nemojte je osuđivati, ne zaboravite da ona trpi osudu od svog partnera/nasilnika svakodnevno. Osuđivanje joj neće pomoći da se bolje oseća. Nisu joj potrebne pridike, potrebna joj je podrška.

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

  1. Vrlo je važno da žena koja je žrtva nasilja preuzme kontrolu nad svojim životom, da oseti da je ona ta koja donosi odluke o tome šta će joj biti naredni korak. Neka sama donese odluku o svom sledećem potezu. Ne zaboravite da ona najbolje poznaje svog partnera i svoj život sa njim. Pitajte je: šta misliš da bi trebalo da uradiš? Šta bi volela za sebe? Kako ti ja tu mogu pomoći?

Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide

  1. Uvek joj možete predložiti da se javi na SOS telefon i porazgovara sa nekim ko je stručan da joj pruži psihološku ili pravnu podršku. Ako žena želi da se obrati institucijama možete joj ponuditi pomoć i poći sa njom, prikupiti za nju važne adrese, dokumenta, telefone. Bitno je da ništa ne preduzimate bez njenog znanja.

Pročitajte i ovo: Nađi snage da se izvučeš iz svoje slomljenosti

  1. Ukoliko sumnjate da žena koju ne poznajete, komšinica u stanu do vas, trpi nasilje savetuje se da sami, ili u društvu sa nekim, pokucate ili pozvonite na vrata u trenutku kad čujete buku, da tražite da sa njom razgovarate, pitate je da li je sve u redu.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

  1. Da li pozvati policiju ako neko u vašoj zgradi ili susednom stanu tuče ženu je često pitanje i velika dilema. Imajte na umu da imate pravo da prijavite nasilje i zahtevate da policija izađe na lice mesta a da policiji, istovremeno, ne ostavite svoje lične podatke. Na taj način ćete otkloniti potencijalni strah od toga da biste i vi mogli postati žrtva maltretiranja nasilnika ukoliko bi on saznao da ste ga vi prijavili policiji. Neki se ne pribojavaju takve mogućnosti, ali neki od nas se toga boje i zato je važno to znati.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

  1. Kad sumnjate da žena sa kojom niste bliski ali je poznajete trpi nasilje možete pokušati da joj diskretno ponudite pomoć. Razgovarajte sa njom na nekom bezbednom mestu, u parku ispred zgrade, kod frizera, u redu u prodavnici, pitajte je da li je dobro, da li je sve u redu, ostavite na nekom mestu (sanduče) letak sa SOS telefonima za pomoć. Neke od njih ne smeju ni da uzmu ovakav letak pa im možete napisati telefon ili mail na cedulji i naći način da joj dostavite.

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između krivice i odgovornosti

  1. Žene koje trpe nasilje vrlo često s vraćaju zajedničkom životu s nasilnicima. Njima treba vreme da donese konačnu odluku o odlasku. Razlozi za to su brojni: nema poverenja u institucije, procedure predugo traju, nije ekonomski nezavisna, ima decu i misli da je najbolje za njih da rastu uz oba roditelja. Kao neko ko je odlučio da je podržava ne treba da se ljutite ili je osuđujete zbog toga. Budite joj podrška i čekajte trenutak da ona odluči šta će da uradi.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli