Od boja poput bele, crne i crvene do farmerki i patika – saznajte šta ne treba da nosite na venčanju. NIKADA.

Svaki put kada stigne pozivnica za venčanje, skloni smo da se zapitamo šta će biti prava odevna kombinacija za tu priliku. Ali pored procene doba godine, lokacije i okolnosti koje će biti pozadina ceremonije, postoje opšta pravila koja treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za odeću za zabavu.

Dešavalo vam se, ili ako nije, smatrajte se pravim srećnikom da naiđete na nekog gosta ili bolje rečeno, češće gošću koja je „zalutala“. Lično, u svojoj dugogodišnjoj svadbenoj karijeri, brojim goste u farmerkama (od pantalona do sakoa!), patikama, majicama i pantalonama sa niskim strukom; muškarci u mokasinama ili oksfordicama bez čarapa.

U mom ličnom spisku nedostaje gošća u belom (moja prijateljica je morala da se nosi sa ovim problemom, 100 poena za nju), ali mogu reći da sam srela neke u potpuno crnom ili čak u crvenom.

Ovi upravo navedeni detalji predstavljaju samo neke od stvari koje nikada ne bi trebalo da nosite na venčanju. Istina je da živimo u eri koja ima za cilj „podmlađivanje formalnosti“: mladenke sve češće biraju dekoltirane haljine, od kojih sveštenici više ne crvene, i svakako ne nose hulahopke koje bi, po bontonu, u slučaju religioznih obreda naročito, bilo bi neophodno da nose  čak i sredinom avgusta.

Danas je veća otvorenost, manje ograničenja, ali, iako supružnici pre svega treba da postavljaju pravila, postoje stvari koje ne treba da vidimo na venčanju čak ni odbacivanjem svih pravila sveta.

Nošenje farmerki, patika ili određenih boja kada to nije izričito potrebno kao kodeks oblačenja u vezi sa događajem (detalj koji ćete naći u pozivnici), svodi se ne na znak slobode već na neprijatnost i, hajde, suočite se sa tim, pomalo grub i nepotreban gest. Za dan, ili događaj koji traje par sati, možete napraviti neke male žrtve, pa čak i napor, zar ne?

Dakle, hajde da pogledamo detaljno šta su ovih 10 „zabranjenih“ stvari i da zajedno razumemo, ako su one bile odlučujuća i neraskidiva osobina vašeg stila, kako da ih uključite u svoj izgled uz nekoliko malih trikova. Ako morate, naravno…

Image by Freepik

BELO

Vi-ne-nosite-belo-na-venčanju-sem-ako-niste-mlada!

Počnimo sa najočiglednijom bojom: bela se nikada ne nosi na venčanju, osim ako to nije izričit zahtev mlade, kao što zamišljamo da se dogodilo između Kejt Midlton i njene sestre Pipe, ton-sur-ton deveruše. U svim drugim slučajevima, to je boja koju treba zaboraviti, jer je prerogativ mlade da možda neće baš dobro prihvatiti činjenicu da ima dvojnicu na najvažnijim fotografijama i uspomenama svog života.

I ovde, ako ne možete bez njih, izaberite miks svetlih nijansi kao što su ledeno bela, biserna, slonovača; ukratko, celina koja se što dalje udaljava od ideje belog. Obavezno, bez čipke ili elemenata koji se odnose na svadbeni svet.

Wedding photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

CRNO

Debata o nošenju crnog na venčanju oduvek je bila veoma živa. Ima onih koji veruju da je to jedina prava boja koja je sinonim za eleganciju, zanemarujući da je to zapravo boja koja se vezuje za tugovanje, za bolest, za strogost trenutaka koji svakako nisu radosni, a venčanje bi trebalo da bude. Mnogi ga biraju zato što je sigurno utočište, ali u ovim prilikama je dobro koristiti crnu sa pažnjom: poslednjih godina je očišćena za večernje ceremonije, a u svim ostalim u crno-beloj varijanti (sa preovlađujućom belom).

Ako zaista ne možete da ga se odreknete, izaberite ga u kombinaciji sa drugim bojama i nijansama za obrise odevnih predmeta i aksesoara, od stole (ogrtača) do blejzera, cipele, tašne i druge elemente koji razbijaju ideju totalne crne.

Wedding photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Foto by rawpixel.com – Freepik.com

CRVENO

Možda je to ono što izaziva najviše komešanja i najviše primedbi, ali da, zamislite se, crvena nije dobra za venčanje. Smatra se previše jarrkom, ratobornom i živom bojom, smatra se bojom koja skreće pažnju sa mlade i mladoženja, koji se po tradiciji smatraju jedinim pravim protagonistima dana. Da li ti se previše sviđa da bi je se odrekla? U redu, nemojte to raditi, ali je pažljivo koristite. Izaberite je za kaiš, tašnu, cvetni element (ili detalj), ali kao totalni izgled bolje ga je zadržati za neku drugu priliku.

Ako baš toliko žudite za privlačenjem pažnje, proverite zašto je to tako, obratite se svom psihoterapeutu.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
foto by freepic.diller – www.freepik.com

FARMERKE

Mnogi od vas će razrogačiti oči misleći da kombinacija venčanja i farmerki ne zaslužuje ni da se pomene. A umesto toga ima onih koji još uvek nisu razumeli da između konteksta poput ceremonije i čuvenog teksas platna nema ničeg zajedničkog.

Farmerke su oduvek bile sinonim za radnu odeću ili odeću za ležerne trenutke i uprkos tome što su se godinama oplemenjivale, ponekad čak i uvrštene u kolekcije visoke mode – na venčanju nije baš adekvatno da se nosi.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

PATIKE

Mi koristimo patike kao žrtveno janje za žanr, naime ležerne cipele povezane sa imaginarnim koje se kosi sa kontekstom ceremonija: patike za teretanu, japanke za plažu, papuče za bazen da se jasno izrazimo. Nema izgovora (osim ako nemate nogu u gipsu, zaboga, daleko od toga da im u ovom slučaju to zabranimo). Nemojte nas po svaku cenu uzimati za ljubitelje potpetica, naprotiv, ravne cipele su uvek dobrodošle, a ponekad i prefinjenije od pojedinih konstrukcija i pojedinih platformi kojih u ovim prilikama nikad ne nedostaje. Ali postoji hiljadu tipova pre nego što se morate svesti na najgimnastičnije i najmanje šik predloge ikada.

ČIZME

Vredno pojašnjenje koje treba napraviti odvojeno jer se veoma razlikuju od estetike obuće za teretanu, ali na isti način nisu baš prijatne za ceremoniju. Uprkos štikli, koja je obično odmah sofisticiranija i pogodna za svečane prilike, čizma nije baš elegantan dodatak. Ipak, izlazimo u susret sa prihvatljivim tumačenjem: par gležnjača ispod palaco pantalona, za venčanja u najhladnijim godišnjim dobima, mogu se pokazati kao odličan izbor.

NEUDOBNE CIPELE

Više od teme etikete, neudobne cipele su funkcionalna tema. U stvari, kaže se da nove cipele nikada ne bi trebalo da se nose na venčanju upravo iz razloga koji je povezan sa udobnošću ovih: nije poenta provesti dan sa bolnim nogama, jer ne biste mogli da uživate u zabavi kako treba. Zato zabranite bilo koju vrstu obuće koja vam ne dozvoljava da hodate i plešete bez ustezanja.

EKSCENTRIČNE HALJINE

Kao što je već pomenuto za crvenu, a delimično i za belu, osnovni koncept je rizik od skretanja pažnje sa mlade i mladoženja na njihov veliki dan. Za ovu bizarnu dodatnu opremu nikada nisu dobrodošle previše svetle boje i elementi koji plene i privlače sve poglede na sebe. I nema veze ako ste ekscentrični tipovi koji vole da se oblače kako ne bi ostali neprimećeni: u ovakvim prilikama moraćete da naučite da to radite, možda ne u potpunosti, ali bar malo.

TOP I MINI SUKNJA

Sa uverenjem da to nije potrebno detaljno objašnjavati, ograničavamo se na to da vam iz gore navedenih razloga, čak ni mikro topovi, mini suknje i oskudne siluete, često začinjene lukavim prozirnim materijalima, svakako nisu prvi izbor za gosta koji zahteva poštovanje. Ali zapamtimo ovo: stil generalno igra važnu ulogu, ali ako i supružnici vole određeni ukus… onda su svi slobodni!

ŠEŠIR

Tako dolazimo do poslednje i možda najsloženije tačke: nošenje šešira na venčanju, da li je to prihvatljivo ili ne? Zahvaljujući strasti prema kraljevskim venčanjima i velikim događajima koji su istakli ovaj dodatak, ima mnogo gostiju koji bi želeli da nose šešir ili fascinator na venčanju. Ali da biste to uradili ili ne uradili, morate se pridržavati vrlo specifičnih pravila. Po tradiciji, oni koji žele da ga nose njihovi gosti dužni su da to izričito navedu u pozivu, navodeći u pisanoj formi napomenu “en chapeau” kao indikaciju pravila oblačenja gostiju. Ako se ova formulacija ne pojavi, a ne želite da odustanete, samo pitajte da li će ga nositi majka neveste: ovaj gest se vidi kao propusnica za sve, ako ga ona nosi, to mogu da urade i ostali gosti.

U svakom slučaju, podsećamo da je predviđeno samo za venčanja koja se održavaju u toplim mesecima i ujutru, do 12 časova, a ako je reč o verskoj funkciji, žene moraju da ga nose sve vreme dok muškarci su obavezni da ga skinu.