Pozitano i obala Amalfi su savršena destinacija u svim godišnjim dobima: ovde je sve što možete da uradite, vidite, probate i pojedete za samo jedan vikend.

Tražite li neke ideje za putovanje u Italiju u poslednjem trenutku za dugi vikend? Među najpopularnijim destinacijama u Italiji svakako su Amalfi obala i njeno divno selo Pozitano.

Ova destinacija je jedan od (mnogih) rajeva južne Italije koji zaslužuje da bude posećen i doživljen (naročito u ovom periodu, jer još nije prepun stranih turista i međunarodnih zvezda).

Pored prelepih plaža i čistog mora, u stvari, ima još mnogo toga.

Arhitektonska i (još više) prirodna remek-dela, čuda u kojima se uživa na stolu i panorame koje možete jesti očima.

Vodimo vas da otkrijete obalu počevši od Pozitana, otkrivajući Amalfi, Sorento i one manje poznate gradove na obali koji će vam ukrasti srce.

Šta raditi, videti i doživeti u Pozitanu i na obali Amalfi.

Centar Pozitana

Naše polazište je Pozitano, jer je među primorskim gradovima bez sumnje najsugestivniji u svim godišnjim dobima.

Smešten (bukvalno) na litici, nudi poglede koji su jedinstveni u svetu i poglede koje ćete retko videti negde drugde.

Centar, tik iznad nivoa mora, razvija se u lavirintu uličica i stepeništa, prepunih lokalnih zanatskih radnji koje ne treba potceniti.

Među neizbežnim kupovinama, odeća od lana (među kojima je samo pitanje izbora, a ne da li ćete nešto kupiti), sandale po meri, koje možete napraviti na licu mesta birajući model, kožu, boju i đon. Naša omiljena je u Via della Tartana, 2, na korak od Crkve.

Putovanja iz Pozitana

Kada zaobiđete centar, spustite se do luke i držeći more levo, idite gore stazom koja vodi do druge plaže Pozitana.

To je desetak minuta hoda, sa pogledom na more, što vredi preduzeti.

Po dolasku, plaža Forniljo, Plava zastava za kvalitet vode, sa kupatilima, barovima i restoranima gde se možete odmoriti i predahnuti pored mora.

Ako, pak, želite da obiđu obalu Amalfi sa morske strane, morate samo da se spustite do luke da biste uzeli jedan od brojnih trajekata koji pokrivaju ceo morski put, pružajući (više nego validnu) alternativu kopnenom prevozu.

Za one koji žele tu su i privatne usluge, koje se rezervišu na licu mesta, uz iznajmljivanje čamaca i organizovane izlete. (Cene su oko 150 evra za dve osobe).

Amalfi

Stanica koju ne smete propustiti kada ste na obali Amalfi je, neizbežno, Amalfi.

Iz Pozitana se može lako (i za kratko vreme) stići bilo trajektom ili Sita autobusima, koji pokrivaju celu obalu uz jeftinu kartu.

Katedrala u Amalfiju, ili katedrala Sant’Andrea, apsolutno je vredna posete, makar samo zbog svoje veličanstvenosti.

Prvobitno su bazilike bile dve, obe sa tri broda, ali su kasnije (bile su to prve decenije XIII veka) spojene da bi se dobio neverovatno veliki prostor, sa pet brodova.

Prema Ravelu

Iz Amalfija nastavite u unutrašnjost i ne propustite posetu Ravelu. Čak i samo put do vašeg odredišta je prizor koji vredi videti. Ako vreme dozvoljava, uzmite City Sight Seen, sa otvorenim krovom, da usput napravite nekoliko fotografija.

Šta ne treba propustiti u Ravelu

Kada uđete u grad, posetite dve vile koje ga čine poznatim širom sveta: Vilu Rufolo, na trgu, gde se organizuju koncerti tokom cele godine (programi se nalaze na sajtu) i Vila Cimbrone.

Do poslednje je potrebno dugo hodati, ali vredi. Kada se podignete, možete posetiti veličanstvene bašte vile i doći do panoramske terase.

Pogled odatle se zove Beskonačni. Pokušajte da zamislite zašto.

Atrani, najmanje selo u Italiji

Na korak (ili hiljadu koraka, tačnije) od Amalfija uzdiže se Atrani, grad koji se prostire na samo 0,12 kvadratnih kilometara i ima nešto više od 800 stanovnika.

Deo je Kluba najlepših sela u Italiji, a UNESCO ga je proglasio svetskom baštinom.

Nakon obilaska (desetak minuta), vratite se pešačkom stazom u Amalfi.

Malo je metara do prelaska, ali mnogo stepenica, ali pogled je vredan toga (a put će učiniti da zaslužite respektabilnu užinu).

Jedan dan u Sorentu

Sorento je udaljen oko sat vremena od Pozitana (automobilom ili trajektom). Kada ste na svom odredištu, prošetajte uličicama istorijskog centra, gde prolazite pored crkava na koje vredi baciti oko, tipičnih prodavnica hrane, palata sa bujnim baštama, kuće Taso, Duoma, prelepog manastira di San Francesco (sa prekrasnim pogledom na Napuljski zaliv, Napulj i Vezuv).

Gledajući more, sa leve strane grada stižete do Marine Grande, starog primorskog grada, sa još uvek usidrenim ribarskim čamcima, mnoštvom restorana i tratorija u marini i svim relevantnim mačkama.

Pica po ukusu u Sorentu

Među stvarima za okusiti tokom perioda boravka na obali Amalfi, obavezno stoji pica.

Sa nabreklim i hrskavim ivicama i vrlo tankim testom, ako odlučite da je jedete baš u Sorentu, idite u Gigino, u Via degli Archi. Nećete to lako zaboraviti.

Doručak koji se ne sme propustiti

Međutim, doručak koji ne treba propustiti je onaj sa napuljskom sfoljatelom.

Toplo, mrvljivo, punjeno rikotom i čokoladnim komadićima. Ako ste u Pozitanu, La Zagara je veoma dobra, u njoj možete uživati ispod pergole Solambra.

Za one koji žele da probaju nešto jače, tu je i pržena bomba. Crapfen koji zaslužuje sve svoje kalorije za izvrsnost.

Terasa Sirenuse

Za aperitiv, kafu ili predah od svega svratite i posetite Sirenuse, najpoznatiji hotel u Pozitanu.

Sa njegove terase sa bazenom se pruža pogled na ceo grad i pogled na more koji oduzima dah. Ako je pravo vreme, probajte jedan od njegovih poznatih koktela sa šampanjcem.

Za aperitiv ili koktel posle večere

Takođe u vlasništvu Sirenuse, i sa jednako neverovatnim pogledom, je Franko’s, mesto na prilazu gde možete uživati u piću dok gledate kako sunce zalazi iza Pozitana.