Power Plate mašine doživele su neverovatnu ekspanziju u svetu, početkom XXI veka, a u našoj zemlji, kao i sve ostalo, sa zakašnjenjem od oko 3-4 godine.

Miroslav Ilić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja, Fitness studio Maximus
Miroslav Ilić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja,
Fitness studio Maximus

Simpatične sprave koje su, nažalost, kod nas došle preko neukih ljudi, koji su u njihovoj implementaciji u fitnes programe videli isključivo laku zaradu.

Uvedene kao “sprave na kojima trenira Madonna”, ili kao “uradite ceo trening za 10 minuta” sprave, dovele su do bizarnih situacija, da u raznoraznim salonima lepote vidite nacifrane žene, koje u štiklama pokušavaju da izvedu kojekakve pokrete u pauzama šišanja, masaže ili lakiranja noktiju.

Iste te kozmetičarke, maserke i sl., davale su sebi za pravo da preporučuju, bez ikakvog predznanja, vežbe kojima postižete “najbolji rezultat ikada!” u treningu. To je, naravno, dovelo, sa jedne strane do navale onih koji traže prečicu do boljeg izgleda, kuneći se u 10-to minutni “trening”, a samim tim i do punjenja džepova samozvanih trenera.

Marijana 3

Sa druge strane do osude (moglo bi se reći sa pravom) učenih trenera i stručnjaka iz oblasti sporta i fitnesa. Problem je u tome što se niko stvarno stručan u samom startu nije bavio promocijom Power Plate-a, već su to činili oni koji su u tom trenutku imali dovoljno novaca da uvezu, za naše prilike prilično skupe sprave. Kao posledica svega navedenog, došla je i etiketa “ženske” sprave za uzimanje novca, bez kapi prolivenog znoja.

IMG_4102

Prvo pominjanje nečega sto bi ličilo na Power Plate datira od 90-ih godina prošlog veka, i to kod – Rusa. Koristili su vibracione platforme za oporavak astronauta posle boravka u bestežinskom stanju. Naravno, uvidevši potencijalnu zaradu, Amerikanci su je komercijalizovali, tako da su nastale razne vrste vibracionih platformi raznih marki, pa i Power Plate.

Dakle, Power Plate nije svaka vibraciona mašina, već samo jedna od firmi koje ih proizvode.

Power Plate vibracione platforme su dizajnirane tako da njihova vibraciona ploča oscilira između 25 i 50 puta u sekundi. Te vibracije se prostiru u sve tri dimenzije, što odgovara prirodi ljudskog tela, tako da stimulišu prirodan odgovor tela.

Usled širenja energetskih talasa prouzrokovanih vibracijama kroz telo, ono je prinuđeno da odgovori na izazvanu nestabilnost refleksnim mišićnim akcijama više puta u sekundi. Samim tim, uz voljnu aktivaciju izazvanu vežbom, dolazi i do nevoljnih kontrakcija mišića izazvanih vibracijama, što rezultira povećanom ukupnom aktivacijom angažovanih mišića.

Upravo kako je pokazalo i naše iskustvo, tako dolazimo do idealne kombinacije za početak vežbanja, kao i do pripreme za korišćenje drugih vidova vežbanja.

Na sreću, očigledne benefite vibro mašina su uvideli i ozbiljni treneri, tako da one polako izlaze iz klišea “ženskih, bez znoja za kratko vreme rezultat” mašina i polako zauzimaju mesto koje im i pripada – kao jedno od sredstava treninga, sprava koja kao i mnoge druge, uz pravilnu upotrebu daje sasvim zadovoljavajući rezultat.

IMG_3954

U našem studiju imamo vežbače koji godinama rade samo treninge na Power Plate – u ( i time opovrgavaju tvrdnje sveznajućih domacih lekara – čast izuzecima, da će se uz dugotrajnu upotrebu istog, “pomeriti” materica, želudac i ko zna šta sve ne) i imaju za njih sasvim zadovoljavajući efekat. Naša preporuka je da se Power Plate kombinuje sa drugim vidovima vežbanja, tako da u sinergiji moze dati rezultat kakav se očekuje.