Mlad Mesec u Ovnu 8. aprila 2024. tačno u 20.20 časova prema našem vremenu je potpuno pomračenje Sunca. I to je tačno u skladu sa Hironom (u konjunkciji), što čini značenje pomračenja Sunca u aprilu 2024. u astrološkom smislu ranjavanjem i isceljenjem.

Pomračenje Sunca u aprilu 2024. pozitivno je povezano sa Jupiterom. Dakle, Hiron bi trebalo da se manifestuje više kao isceljenje nego ranjavanje i da podstiče duhovno buđenje, ili Hristovu svest.

Najjači aspekt u astrologiji je Sunce u konjukciji sa Mesecom. Javlja se svakih 28 dana kao mlad Mesec kada Mesec prođe između Zemlje i Sunca. Pomračenje Sunca je poput običnog mladog Meseca, ali je snažnije jer Mesec zatamnjuje Sunce. Pomračenje Sunca iz aprila 2024. je najmoćniji tip, potpuno pomračenje Sunca.

Pomračenje Sunca predstavlja cikličnu obnovu i daje osvežavajući nalet energije i inicijative. Ali to takođe donosi emocionalnu ravnotežu, ne iracionalno emocionalnu, i ne previše hladnu i proračunatu. To znači da su sve mogućnosti na stolu i da se s pravom možete staviti na čelo novih planova za budućnost.

Dok mlad Mesec traje četiri nedelje, efekti pomračenja Sunca traju skoro šest meseci do sledećeg pomračenja Sunca. Dakle, pomračenje Sunca 8. aprila 2024. je odlično za novi početak, okretanje novog lista ili početak novog projekta. Takođe možete preispitivati stare navike, ponašanja i uverenja dok tražite nove i inventivne načine za napredak.

Mlad Mesec u ponedeljak, 8. aprila 2024., je na 19°24′ Ovna. Pomračenje Sunca ima dva značajna aspekta: polusekstil sa Jupiterom i konjunkciju sa Hironom. Nijedna velika fiksna zvezda nije u skladu sa ovim pomračenjem.

Jupiterov rast

Mlad Mesec u polusekstilu sa Jupiterom čini ovo pozitivnom fazom Meseca i daje nove ciljeve ili projekte dobre šanse za uspeh. Ovaj aspekt širenja svesti podstiče pozitivan stav i filozofski pogled koji podstiče učenje, rast i spremnost da se čini dobro.

Možda ćete postati velikodušniji, prihvatljiviji, dobrotvorniji, optimističniji i prijateljski raspoloženi. Probleme među ljudima trebalo bi lakše rešiti. Ograničenja i prepreke napretku mogu se lakše ukloniti, što dovodi do veće lične slobode. Mogući su pozitivni pomaci vezani za putovanja, religiju, imigraciju, politiku i zakon.

Jupiter u konjunkciji sa Uranom dostiže vrhunac 20. aprila, što donosi uzbudljiva iznenađenja i iznenadne prilike. Iako može izazvati neprijatne šokove i buntovnost, polusekstil prema Suncu i Mesecu čini ovo pozitivnim uticajem na pomračenje Sunca.

Veća fleksibilnost i otvorenost mogu dovesti do kreativnih otkrića i rešenja starih problema. Mogući su iznenadni finansijski nenapredni prihodi, unapređenje ili romansa. Ali najznačajniji uticaj ove konjunkcije treba da bude povećana samosvest i prosvetljenje kroz širenje svesti. Verovatna su i neverovatna otkrića.

Hironovo isceljenje

Hiron je malo telo Sunčevog sistema koje kruži između Saturna i Urana. On spaja Sunce i Mesec za 0°00′18″, čineći ovo potpuno pomračenje Sunca retkim i moćnim izrazom Hironove energije. Astrološki, Hiron je povezan sa učenjem, mudrošću, pravdom, lečenjem, medicinom, astrologijom i proricanjem.

Međutim, Hiron je verovatno najviše povezan sa ranjavanjem. U grčkoj mitologiji, Hiron je ranjen na kraju života. U bedro ga je pogodila otrovna strela. Bio je u velikim bolovima i nije mogao da se izleči svojim biljem, pa je žrtvovao svoju besmrtnost. Dakle, Hironova rana nije samonaneta, već je nepravedno tretirana sudbinom.

Prema Liz Greene imamo nasleđe nepravedno nanetog bola koji proizvodi posledice kroz generacije. Fizička i psihološka oštećenja čiji uzroci leže, ne u bilo kakvom individualnom ili čak roditeljskom neuspehu, već u genetskom nasleđu ili kolektivnim katastrofama kao što je Holokaust… pripadaju carstvu Hirona.

Trenutna kolektivna katastrofa u Palestini pripada carstvu Hirona. Srećom, pomračenje Sunca i polusekstilni Jupiter Hiron sugerišu više izlečenje nego ranjavanje.

Hristova svest

U hrišćanskoj astrologiji, Hiron predstavlja Hrista. Pomračenje Sunca tačno usklađeno sa Hironom može značiti povratak Hrista ili da imamo priliku da postignemo Hristovu svest. Edgar Kejs je koristio ovaj termin da opiše svest o višem ja kao delu univerzalnog sistema.

Hristova svest je dobila ime po duhovnom uzdizanju koje je Isus postigao tokom svog smrtnog života, i simbol je prosvetljenja koje su duhovni učitelji postigli nakon perioda patnje. Ovo je uobičajen koncept među mnogim različitim verskim tradicijama i nije jedinstven za hrišćanstvo. Kao takva, Hristova svest je dostupna svima onima koji traže svesnost i duhovno buđenje, bez obzira na njihovu ličnu versku privrženost.

Hristova svest znači biti ljubazan, saosećajan i strpljiv dok se oslobađaš osude, ljutnje i straha. Olakšava praćenje zlatnog pravila ophođenja prema drugima onako kako biste želeli da se prema vama ponašaju.

Pomračenje u konjunkciji sa Hironom moglo bi da izazove neodlučnost, anksioznost, zabrinutost, pesimizam, samosažaljenje i osećanje progona, neshvaćenosti i neželjenosti. Ali pozitivan aspekt Jupitera čini to manje verovatnim.

Zelena kometa

12P/Pons–Bruks je periodična kometa sa orbitalnim periodom od 71 godine. Njegov dolazak obično ne bi izazvao pometnju, ali ova zelena kometa bi trebalo da bude lako vidljiva tokom pomračenja Sunca u Severnoj Americi, bliže Jupiteru.

Perihelion, njegov najbliži pristup Suncu, nalazi se 21. aprila 2024. na 22°08′ Bika. Najbliži prilaz Zemlji je 2. juna 2024. godine.

Komete izazivaju prekomernu toplotu, kugu, sterilnost zemlje, ratove i promene u kraljevstvima, vetrove, zemljotrese i poplave, i dodeljuju se planetama prema njihovim bojama. Zelena kometa odgovara Merkuru, smrti kraljeva, plemića, književnih ljudi i omladine i ratova.

Pojava kometa najavljivala je poremećaje u ljudima, životinjama i vremenskim prilikama… Oni su takođe često najavljivali uspon nekog agenta. Ovaj agent može biti ratni vođa, ali može biti i verski vođa, reformator ili veliki trgovac. Poruka se ne isporučuje dok se kometa ne približi Suncu (21. aprila). Poruka menja trgovinske i političke aranžmane i formira saveze u nove obrasce – stvara nove veze.

U pomračenju Sunca, kometa 12p/pons-brooks je na 13°58′ Bika. Usklađuje se sa Gama trouglastom (13°51′ Bika) i Delta trouglom (13°56′ Bikom). Trougao sazvežđa daje pravednu, druželjubivu, istinitu, pravednu i dobronamernu prirodu, sa interesovanjem za arhitekturu i masoneriju.

Ukratko…

Pomračenje Sunca 8. aprila donosi pozitivnu energiju jer se radi o polusekstilu sa Jupiterom. Ova veza sa Jupiterom i Uranom proširuje vaš um i povećava vašu svest o sebi i vašoj povezanosti sa svim ostalim. Otvara vam nove mogućnosti.

Tačno u vezi sa pomračenjem Sunca, Hiron ističe najdublju ranu u vašoj duši. Takođe obasjava najdublju ranu čovečanstva, trenutno tragediju u Palestini. U pozitivnom aspektu za Jupiter, Hiron podstiče isceljenje i duhovno buđenje, ili Hristovu svest.

Uticaj pomračenja Sunca 8. aprila kombinuje se sa pomračenjem Meseca 25. marta i formira fazu pomračenja koja traje oko šest meseci do pomračenja Meseca 18. septembra 2024. Pomračenje Meseca donosi ljubav, sreću, saradnju i želja za mirom. Međutim, uslovi za mir mogu biti nerealni ili sumnjivi.

Najbolje vreme za početak novih projekata je dvonedeljna faza rastućeg Meseca, od 8. aprila do punog Meseca 24. aprila.

Prethodna Mesečeva faza: pomračenje Meseca 25. marta 2024.

Sledeća faza Meseca: Pun mesec 24. aprila 2024.

Mapa Sunčevog pomračenja 8. aprila 2024.

Pomračenje Sunca 8. aprila 2024. biće vidljivo širom Severne Amerike, počevši od Meksika, zatim SAD i Kanade. Tada će biti delimično vidljiv u delovima severne Evrope.