Tragikomedija o lekaru, članu jedne od vladajućih partija, koji ima aspiracije da se kandiduje za gradonačelnika.

Na tom putu vidimo kako politika poslušnosti odbacuje i ponižava ljude, i kako lokalna vlast koristi čovekovu moralnu koruptivnost. Reč je o tolikoj zbrci da joj je jedini izlaz u – revoluciji.

Kesal je objasnio kako rade točkovi politike u prljavim igrama, trgovini i hipokriziji. Iako barata prilično znanim opštim mestima politikantske truleži, autor preciznim posmatranjem ukazuje na prelomna mesta u kojima skromni lekar biva polako, a odjednom, srozan u političku mrežu. Iz nje je teško iskobeljati se kada preplavi i preobrati čovekova dotadašnja verovanja i vrednosti.

Potencijalni kandidat, Erdžan Kesal, GEOPOETIKA

Poistovećivanje sa sadašnjim vremenom i bliskim toposima je neminovno. Lokalna pravila simbolički govore o univerzalnom uništavanju karaktera na primeru junaka ove priče koji, iako vidi kako tone, tome ne može da se odupre.

Spasonosna slamka ovog u suštini mračnog i tužnog putovanja ka propasti jeste Kesalov jednostavni, svakodnevni, ovovremeni, pomalo naivni jezik koji svojom eksplozivnom duhovitošću tursku stvarnost pretače u opštevažeću svetsku sprdnju. Smeh varira od prostodušnog i gorkog do ciničnog i grotesknog. No, od koje god sorte bio, on i ovde pokazuje svoju osnovnu funkciju – da je lekovit.

Kesal je po svom romanu Potencijalni kandidat režirao i istoimeni igrani film (Nasipse Adayız, tursko-srpska koprodukcija) u kojem ima i glavnu ulogu. Posle premijere na filmskom festivalu u Roterdamu 2020. godine, film je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Istanbulu za najbolju režiju i za montažu i nagrade na festivalu u Adani za najbolji film, scenario i sporednu žensku ulogu, oba održana u 2020. godini.

Erdžan Kesal (1959), lekar, pisac, scenarista, glumac, reditelj. Medicinski fakultetu je završio u Izmiru i potom radio kao lekar u unutrašnjosti Anadolije. I dan-danas je predsednik Upravnog odbora privatne bolnice Okmejdan koju je osnovao. Magistrirao je primenjenu psihologiju u Istanbulu i na doktorskim je studijama iz antropološke sociologije.

Autor je nekoliko romana, zbirki priča i memoara: Čarobni gazirani napitak (Peri Gazozu, 2013), Nekad davno (Evvel Zaman, 2014), Potencijalni kandidat (Nasipse Adayiz, 2015), Na tragu vremena (Zamanın İzinde, 2017), Ponoć u stepi (Bozkırda Bir Gece Yarısı, 2017), knjige intervjua U stvari (Aslında, 2017), Čovek koji gori u sopstvenom sjaju: moj prijatelj Metin Erksan (Kendi Işığında Yanan Adam: Tanıdığım Metin Erksan, 2018), Ukratko (Velhasıl, 2019).

Scenario za film Bilo jednom u Anadoliji (koautor Nuri Bilge Džejlan) bio je nominovan za nagradu za najbolji scenario Asia Pacific Screen. Turska filmska akademija Ješilčam i Udruženje filmskih kritičara Turske istom filmu su dodelili nagradu za najbolji scenario. Njegov scenario za film Tri majmuna dobio je nacionalno priznanje Ješilčam (naziv ulice u kojoj su se nalazila filmska studija 50-tih i 60-tih godina) za najbolji scenario 2009.