Toliko mnogo vremena provodimo negujući kožu lica, u letu hvatajući vest o svakom novom kozmetičkom tretmanu ili preparatu za negu, da vrlo često zaboravljamo da postoje i druge regije našeg tela, koje su podjednako podložne starenju.

Da biste stekli što bolji uvid u to kako da srečite prevremeno starenje kože ruku, pripremili smo par saveta za vas.

Vrlo često, koža ruku mnogo brže stari od kože lice kod žena. Koža na nadlanicama je mnogo tanja i nedostaje joj mreža krvnih sudova, kao i izvor stem ćelija, koji se nalaze na licu.

Pročitajte i ovo: Kako da koristimo korektor prema savetima profesionalne šminkerke

Stoga, ovu informaciju trebalo bi da tretiramo kao alarm, poziv za buđenje.

Što znači da bi trebalo da posvetimo posebnu pažnju negovanju kože ruku, kakvu i zaslužuju, jer lepe i negovane ruke predstavljaju ukras svake žene. Vrlo često, posle očiju, ruke su ono što prvo primetimo na neko osobi. Vreme je da svoje ruke zaštitite i negujete na pravi način.

Pročitajte i ovo: Kako da vaše noge izgledaju blistavo i zategnuto za sezonu letnjeg razgolićivanja

#1 Štetni efekti Sunca

Ovo ne bi trebalo da bude neka preterana mozgalica.

Štetni uticaj Sunca manifestuje se u raznim oblicima – bore, tamne fleke, crvene tačke, neujednačena pigmentacija, alergijske reakcije, opekotine i mnoge druge. Kada je u pitanju nega kože ruku, stručnjaci savetuju da investiramo u kremu za ruke sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više, u zavisnosti od tipa vaše kože, koja pruža zaštitu kože širokog spektra.

Pročitajte i ovo: Božanstveni piling za lice i telo

Kremu za ruke sa zaštitnim faktorom koristite na dnevnom nivou, bez obzira na to da li je vreme sunčano ili oblačno. Oštećenja na koži nastaju 365 dana u godini, čak i u hladnim, zimskim mesecima jer Sunce je uvek tu, čak iako ga ne vidimo.

Čak iako ceo dan provodite u zatvorenoj prostoriji, potrebno je da na svoje ruke nanosite kremu za negu ruku sa zaštitnim faktorom. Vašim rukama je potrebna zaštita.

Pročitajte i ovo: Kako da zalečite proširene pore

Pri niskim temperaturama, rukavice su imperativ u zaštiti kože ruku. Pored utopljavanja, rukavice pružaju mnogo veću zaštitu nego što možete da zamislite.

Hladan vazduh i oštri vetrovi oštećuju kožu ruku povećanom vlažnošću vazduha i prirodnim hidratantnim faktorima, koje golim okom čak i ne primećujemo i nismo ih svesni. Da bismo obezbedili zaštitu od hladnoće, potrebno je da nam ruke budu pokrivene kad god je to moguće.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Uostalom, šta mislite zašto su žene u nekim davnim vremenima stalno nosile rukavice? Ne samo zbog damskog izgleda! Već i da bi zaštitile svoje ruke od štetnih uticaja.

Sa druge strane, topao, suv vazduh takođe šteti koži naših ruku i podjednako je isušuje. Pored stalnog korišćenja kreme za negu ruku, predlažemo vam da nabavite ovlaživač koji će održati optimalnu vlažnost u vašem domu ili ranim prostoru u kom boravite najveć deo dana.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Tonik koji koristite za kožu lica, vrata i dekoltea, koristite i za kožu ruku, pre nanošenja kreme.

#2 Kućni poslovi

Posebnu pažnju posvetite koži vaših ruku pri obavljanju kućnih poslova! Koristite dvostruku zaštitu!

Bilo koja tečnost za pranje posuđa, sanitarija ili podova je izuzetno štetna za kožu ruku. Menjaju kiselost kože, degradiraju dobre masti koje imaju za cilj da ojačaju gornji sloj kože i budu barijera vašoj koži, u cilju odbrane od štetnih, spoljnih uticaja. Takođe, skidaju prirodne, hidratantne faktore.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Stručnjaci preporučuju da tokom obavljanja kućnih poslova, pri kojima koristimo bilo kakvu hemikaliju, nosimo pamučne rukavice, preko kojih ćemo na ruke navući par lateks ili nitrilnih rukavica da bismo zaštitili kožu ruku od oštrih agenasa koji skidaju prirodne faktore zaštite naše kože ruku.

Pročitajte i ovo: Najlepše svečane frizure za sve tipove kose sa tutorijalima

Mada, ako tečnosti za pranje posuđa i druge hemikalije za ribanje kuće mogu da skinu sa naše kože ruku prirodna ulja i zaštitu, isto mogu i sapuni za pranje ruku.

Neki od tečnih sapuna, posebno oni antibakterijski, sadrže iritirajuće agense koji uzrokuju da koža ruku postane suva, ispucala, dovodeći čak i do upalnih procesa. Pratite uputstva ispisana obično toliko sitnim slovima da su skoro i nevidljiva.

Pročitajte i ovo: Najbolji crveni ruževi za usne

Tražite sapune za pranje ruku koji imaju faktore koji stabilizuju pH faktor kože, kao što su dimetikon, silikon i fosforna kiselina. Što je još važnije, nakon pranja, obavezno namažite ruke kremom za negu kože.