Alkohol nije zdrav ukoliko ste mlađi od 40 godina, ako se uzmu u obzir povrede, saobraćajne nesreće i samoubistva u alkoholisanom stanju. Ipak, ukoliko ste stariji od 40 godina i bez hroničnih zdravstvenih problema, stručnjaci se slažu da male količine alkohola mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, šloga i dijabetesa.

„Te bolesti dovode do velikog broja smrtnih ishoda širom sveta. Ako pogledate kumulativni uticaj na zdravlje, posebno među starijima, podaci pokazuju da je mala količina alkohola bolja nego da ga nimalo ne konzumirate. Za sve ostale kategorije ljudi, alkohol je potpuno štetan“, navodi profesorka Emanuela Gakidu, zdravstveni statističar na Institutu za zdravstvenu metriku i procenu Univerziteta u Vašingtonu.

Studija koju je sprovela sa kolegama pokazuje da ne postoje nikakvi zaštitni efekti alkohola kada su u pitanju bolesti poput tuberkuloze, hipertenzije, epilepsije, pankreatitisa, mnogih oblika raka i bolesti jetre.

„U savetima za konzumaciju alkohola najčešće se naglašava koliko mogu da popiju muškarci a koliko na žene. Ali u tim savetima pre bi trebalo obratiti pažnju na godine“, ističe Gakidu.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Lanset obrađivalo je 30 godina podataka o ljudima između 15 i 95 godina starosti iz 204 zemlje sveta koje je prikupio vašingtonski institut.

Pročitajte i ovo: Boli vas glava?! Možda su krivi hormoni!

Analizom je procenjeno da je 1,34 milijarde ljudi širom sveta pilo veće količine alkohola 2020. godine. Više od 59 odsto onih koji su pili prekomerne količine bili su između 15 i 39 godina. Preko dve trećine su muškarci.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Nevezano za deo sveta, studija je pokazala da konzumiranje alkohola ne pruža nikakve zdravstvene dobrobiti ljudima ispod 40 godina starosti zato što u velikoj meri povećava rizik od ozleda, bilo da su u pitanju saobraćajne nesreće, samoubistva ili ubistva.

Pročitajte i ovo: Ako imate 50+, ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu

Mera koju su koristili u istraživanju za standardno piće bila je 10 grama čistog alkohola, što je ekvivalent 100 mililatara vina, 3,5 decilitara piva ili 30 mililitara žestokog pića.