Kada je Merkur retrogradan u Jarcu, to može izazvati probleme sa novcem, načinom na koji razgovarate sa ljudima i vašim planovima putovanja za praznike krajem decembra.

Merkur, planeta koja utiče na način na koji komuniciramo, ide u retrogradnju od 13. decembra 2023. do 1. januara 2024. u znaku Jarca. Ovo bi moglo da pokvari vaše planove za kraj godine.

Ova godina je imala mnogo iznenađenja u astrologiji, a na putu je još jedno. Ako ste u poslednje vreme imali neočekivane probleme, to bi moglo biti zbog ovog planetarnog pomeranja. Tokom retrogradnosti, stvari se mogu pomešati i pogrešno razumeti, ali vam takođe može pomoći da stare probleme sagledate na nov način. Čak i ako se čini da stvari trenutno ne idu glatko, to bi se kasnije moglo pokazati korisnim.

Kada je Merkur retrogradan u Jarcu, to može izazvati probleme sa novcem, načinom na koji razgovarate sa ljudima i vašim planovima putovanja za praznike krajem decembra. Ali ovo bi takođe mogla da bude prilika da se stvari reše pre nego što počne nova godina.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI MERKUR – Sve što treba da znamo o astrološkoj igri GLUVIH TELEFONA

Iskoristite ovo vreme da završite sve nedovršene poslove i otpustite stvari koje se ne uklapaju sa vašim planovima za 2024. To je kao da raščišćavate stare stvari da biste napravili mesta za novi početak.

Značenje retrogradnog Merkura u astrologiji

Retrogradni Merkur je poznat po tome što izaziva haos, a to je zato što se Merkur, superbrza planeta, vraća unazad (ne bukvalno, molim vas!) češće od drugih u Sunčevom sistemu. On kontroliše stvari kao što su komunikacija, tehnologija i putovanja, tako da kada krene retrogradno, svakodnevni život može postati pomalo neuredan. To je signal da napravite korak unazad i pregledate stvari iz prošlosti.

Pročitajte i ovo: Kako RETROGRADNI MERKUR utiče na vaš ljubavni život (ako ste u paru ili slobodni)

Ponekad ćete pronaći nove informacije ili tajne koje bi se mogle pojaviti tokom ovog vremena. Određeni horoskopski znak i planeta uključeni u retrogradnost će vam reći koje područje života treba bliže pogledati pre nego što krenete napred.

Retrogradnosti se javljaju u tri dela. Prva je faza pre senke, tri nedelje pre nego što retrogradnost počne. Tokom ovog vremena, možda ćete osetiti promenu koja nagoveštava šta će doći.

Pročitajte i ovo: Ovi horoskopski znaci vole da budu u centru pažnje! Jeste li među njima? 

Zatim, postoji stvarna retrogradnost, koja traje dve do tri nedelje. Ovo je kada stvari mogu postati pomalo lude!

Konačno, nakon retrogradnosti, postoji faza od tri nedelje nakon senke kada se stvari vraćaju u normalu. To je vreme da razmislite o onome što ste naučili i prilagodite svoje planove.

Da sumiramo, postoji tronedeljno usporavanje pre, aktivna retrogradnost i tronedeljni povratak u normalu posle.

Pročitajte i ovo: VENERA U ZAGRLJAJU SATURNA – Poštovanje iznad ljubavi

Poslednji retrogradni Merkur u 2023. počinje 13. decembra i završava se 1. januara 2024.

Merkur se za to vreme kreće između Jarca i Strelca, stvarajući pomalo kretanje napred-nazad. Svoje ‘retrogradno putovanje’ započeo je 25. novembra, izazivajući vas da sanjate velike snove. Zatim je 1. decembra prešao u praktičnog Jarca.

Pročitajte i ovo: VENERA KONJUNKCIJA MARS – Intenzivna strastvenost

Od 13. do 23. decembra biće u Jarcu, a nakon toga se vraća u Strelca do 1. januara. Stvari počinju da se slažu do 20. januara.

Ovaj retrogradni Merkur počinje u isto vreme kada i poslednji mlad Mesec u godini, što donosi sveže ideje i perspektive.

Ovo vreme je odlično za početak novih stvari i postavljanje namera za budućnost. Mladi Mesec u Strelcu će dodati energiju i svrhu ovom zbunjujućem vremenu. Ali pazite na tenzije – ponekad je najbolje da se fokusirate na sebe, a ne da budete uhvaćeni u sukobe.

Pročitajte i ovo: VENERA KONJUNKCIJA MARS – Niske strasti, provokacije i međusobno nadmudrivanje

Kako se Merkur retrogradno kreće u Jarcu, to bi moglo otežati držanje planova, posebno ako stvari izgledaju nejasno. Jarac želi rezultate, koji bi vas mogli učiniti nemirnim. Nesporazumi se lako mogu desiti, zato ne žurite sa stvarima.

Pročitajte i ovo: VENERA KONJUNKCIJA PLUTON – uzavrela strastvena priroda

Kada Merkur pređe u Strelca, osećaćete se optimističnije. Dobar je trenutak za razmišljanje o protekloj godini i postavljanje ciljeva za narednu godinu.

Ovan, Rak, Vaga i Jarac: Ako ste jedan od ovih kardinalnih sunčevih znakova, ili vam je podznak u ovim znacima, retrogradnost bi mogla doneti više stresa u vezi sa novcem i vezama. Vezano je za to kako vidite svoju vrednost. Možda čak razmišljate o promeni posla ili karijere. Ali zapamtite, sreća nije samo u novcu. Prihvatite promene koje odgovaraju vašem idealnom ja.

Pročitajte i ovo: Šta želi svaki HOROSKOPSKI ZNAK U KREVETU: Koje su njihove tajne seksi fantazije? 

Blizanci, Devica, Strelac i Ribe (ili vam je podznak u ovim znacima,): Ovi promenljivi bi mogli da se osećaju kao da ste ove godine mnogo porasli. Ljudi koji ne vide vaš napredak mogu pokrenuti stare probleme. Ali sada učite da ih pustite. Može doći do sukoba, pa budite pažljivi sa svojim rečima. Ponekad je ćutanje moćno.

Pročitajte i ovo: Horoskopski znaci i njihovi najveći strahovi sa kojima se suočavaju pri započinjanju nove veze

Bik, Lav, Škorpija i Vodolija (ili vam je podznak u ovim znacima): Ova retrogradnost bi mogla da vas natera da preispitate svoje granice. Ovi fiksni sunčevi znaci mogu se boriti da se izraze ili se osećaju nesigurno da govore. To je šansa da se izgradi samopouzdanje.

Da bi vaši planovi funkcionisali, moraćete da shvatite koje promene želite u životu i da počnete iznutra. Odvojite ovo vreme da se ponovo povežete sa sobom i primetite sve obrasce koji vas koče u odnosima.