Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu ponovo će od četvrtka, 28. juna, biti dostupna svim našim sugrađanima, ali i svim gostima Beograda.

Prvi posetioci moći će da obiđu Narodni muzej već od četvrtka, 28. juna, od 23 sata, a muzej će raditi naredna 24 časa neprekidno, uz besplatan ulaz prva tri dana.

Multimedijalni program na Trgu republike, koji počinje u 21 sat, simbolično će označiti trenutak prekretnice i početak sasvim novog poglavlja u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture koja se nakon završetka obimnih radova na uređenju enterijera i eksterijera svečano otvara.

Redizajn vizuelnog identite Narodnog muzeja radio je Slavimir Stojanović

Kako bi se bogato nasleđe Narodnog muzeja predstavilo u celom svetu, kao glavni protagonista videa koji ima za cilj da promoviše otvaranje naše najznačajnije institucije kulture, odabran je Sergej Polunjin. Jedan od najvećih baletskih umetnika današnjice, izabrao je Srbiju kao mesto za svoje stvaralaštvo i inspiraciju zbog čega je pre nekoliko godina postao i naš državljanin.

Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagođeni svim generacijama, a sa posebnom pažnjom će se kreirati programi za mladu muzejsku publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture. Polazište u osmišljavanju nove muzejske postavke, u kome su učestvovali kustosi Narodnog muzeja i dizajneri Jelena Stefanović, Igor i Irena Stepančić, bilo je nastojanje da uravnoteženim kombinovanjem konvencionalnog i inovativnog, postavka omogući otvoreni uvid kako u umetnost, tako i u prošlost.

„Naši posetioci će moći da vide odabrana među 400 000 kulturnih dobara u okviru nove stalne postavke. Ona su deo kolekcije koju čine reprezentativna kulturna dobra, svedočanstva razvoja i civilizacijskih promena od praistorijiskih vremena do poznog srednjeg veka, kao i reprezentativna dela ključnih umetničkih stilova i pokreta od novog veka sve do savremenog doba. Više od 30 kustosa radilo je na postavci sa željom da eksponati među sobom korenspodiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo“, izjavila je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja zgrade koja i sama predstavlja spomenik kulture, postavka će biti raspoređena na 5000 m2 izložbenog prostora. Pažljivo odabrani eksponati će svedočiti o izuzetnim arheološkim istraživanjima, vidovima reprezentacije srpskih vladara kroz umetničke predmete, o poklonodavcima i kolekcionarima, slikovito i hronološki vodiće posetioce od praistorije do savremene umetnosti.

U želji da Muzej bude što pristupačniji i za različite posetioce, velika pažnja posvećena je vizuelnom skladu kako bi svi prateći materijal u vidu tekstova, legendi i digitalnih sadržaja omogućili, najpre, prijatan boravak u muzeju, a onda i priliku za otkrivanje, saznanje, učenje i uživanje.

Narodni muzej je zbog radova na rekonstrukciji zatvoren 2015. godine, a od poslednje izložbe koja je održana neposredno pred početak radova, sadržaji muzeja bili su dostupni našim sugrađanima kroz brojne umetničke programe, izložbe i gostovanja u gradovima Srbije i Beogradu.

Od četvrtka, 28. juna, od 11 sati uveče, pa sve do petka, do 10 sati uveče, muzej će raditi neprekidno.

Tokom vikenda, 30. juna i 1. jula, Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata, a tokom ovih dana ulaz je besplatan za sve posetioce. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova.

Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.