Kako kaže naš chef Steva, za dobar tiramisu presudan je maskarpone sir.

Što znači, ako hoćete da napravite dobar tiramisu, treba da kupite i dobar maskarpone sir. Jeste da nije jeftin, ali vredi svaku paru!

Od sastojaka potrebno je 400 g maskarpone sira, 250 ml slatke pavlake, 4 žumanca, 2 belanca, 500 gr piškota, malo kafe (espresso ili instant) za potapanje piškota, jedan limun, 90 gr šećera, vanil ekstrakt, kakao i liker po ukusu, može da bude Baileys, Kahlua, liker od kafe ili jednostavno, rum.

Pročitajte i ovo: Lolini kolačići

Kuva i slika Stevo Mandić

Piškote, jednu po jednu kratko potopite u toplu kafu, poređajte donji sloj u odabranoj posudi. Ostale poređajte na papiru za pečenje, dok ne skuvate fil da dobro ogreznu u tečnosti, a i da se malo ocede.

Pročitajte i ovo: Čokoladni sufle

Fil: Na pari skuvajte žumanca sa šećerom, tako da masa bude malo gušća, da se odvaja od ivica šerpe. U maskarpone dodajte ekstrakt vanile, sok od pola limuna i rendanu koru celog. Masu dobro umutite, sjedinite sa umućenom slatkom pavlakom i snegom od belanaca i skuvanim filom od žumanaca. Polako i pažljivo mešajte smesu da fil ne padne, jer ako padne, zbogom tiramisu. Dodajte kašiku, dve odabranog likera.

Pročitajte i ovo: Banofi pita sa bananama

Potom ređate, red piškota, red fila, dok ne potrošite smesu. Završavate filom. Tiramisu odozgo pospite kakao prahom. Možete da stavite i listiće badema, ako se setite da ih kupite. Ako ne, sezonsko voće nije na odmet.

Uživajte u predivnoj poslastici natenane!