Banofi pita je stvarno sjajna poslastica! Prste da poližeš, kalorije da ne brojiš!

Originalno, kažu, engleski recept, ali pravi se u celom svetu. Kod nas je sve popularnija, a kako se vrlo lako i brzo sprema, verujemo da će uskoro nadmašiti popularnost, na svim trpezama prisutnog, cheesecakea.

Privatna arhiva

Odmah da se zna, Banofi se ne peče, kuva se samo krem. Znači, sasvim lako. Dakle, da krenemo. Važno je da napomenemo da su mere date za pleh prečnika 24 cm.

Privatna arhiva

Za prvi sloj, odnosno, koru ili osnovu, potrebno je 200 gr mlevenog, integralnog keksa, 100 gr putera i jedan vanil šećer. Puter otopite na blagoj vatri i u posudu umešajte keks i vanil. Sve zajedno dobro umesite i rasporediite po dnu pleha. Preporučujemo da koristite pleh čije se stranice otvaraju, radi lakšeg sečenja i vađenja kolača iz pleha. Dno pleha obložite papirom za pečenje, pre nego što stavite donji sloj od keksa.

Privatna arhiva

Na koru od keksa ide karamel krem, za kojii vam je potrebno 200 gr kristal šećera, 50 gr putera, 5 dl slatke pavlake, 1 dl mleka, 3 kašike gustina, 1 kesica želatina i dva vanil šećera.

Na tihoj vatri upržite šećer, u koji dodajete puter. Sve vreme mešajući šećer dok se topi, potom dodajte pavlaku (neumućenu). Potrebno je da masu dugo i lagano mešate na tihoj vatri, da bi krem postao sasvim gladak i da bi se sve grudvice od uprženog šećera otopile. Iako vam se možda učini da nikad neće, verujte, hoće, samo strpljivo i lagano mešajte i vodite računa da vatra ne bude prejaka da vam krem ne bi zagoreo. Kad masa postane sasvim glatka, dodajte u mleko umućeni gustin, želatin i vanil. Opet, naravno, vodili ste računa da masa bude glatka i bez grudvica, zar ne?! Dabome da jeste!

Privatna arhiva

Kada se karamel krem ohladi, stavite ga na osnovnu koru.

A sad je red na treći sloj, to jest, banane. Četiri banane isecite na kolutove i poređajte ih po karamel kremu.

Privatna arhiva

Preko banana, kao četvrti sloj, ide beli krem, od 250 gr maskarpone sira, dva vanil šećera i dve kesice šlaga, kako je prema originalnom receptu, ali naše iskustvo govori da je bolje da ulupate 5 dl slatke pavlake, kvalitetne, sa dva vanil šećera, nego da koristite nekvalitetni šlag iz kesice i skupi maskarpone sir. Verujte na reč, iskustvom isklesanu.

Privatna arhiva

Beli krem prelijte preko banana. Kao šlag na toru dolazi kakao prah, koji ćete posuti preko belog krema. Ohladite u frižideru bar sat vremena pre služenja.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Prijatno vam bilo!