Povremeno čovek potpuno blokira svoju sposobnost da vizuelizira ili mašta po svojoj volji i oseća da “nikako ne može”.

Ova vrsta blokade uglavnom se javlja iz straha i može se nadvladati ako to čovek želi.

Obično čovek blokira svoju sposobnost da koristi kreativnu vizuelizaciju iz straha od onoga na što može naići kada “gleda” unutar sebe – straha od sopstvenih nepriznatih osećanja i emocija.

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Na primer, jedan od mojih učenika nikako nije mogao vizuelizira, kaže učiteljiva vizuelizacije Shakti Gawain, i stalno je padao u san u toku meditacija. Otkrilo se da je jednom prilikom doživeo jedno veoma emocionalno iskustvo u toku vizualizacije. Naime, bio je uplašen da će mu biti neprijatno ukoliko postane emocionalan pred drugima. Jedina je istina da nema ničega u nama samima što nas može povrediti. Jedino strah od doživljavanja naših sopstvenih osjećanja može nas držati zatvorenim.

Ukoliko se bilo šta neobično ili neočekivano pojavi u toku meditacije, najbolje je to potpuno razmotriti, zadržati ga i iskusiti što više možete i ustanovićete da gubi svu negativnu snagu nad vama.

Naši se strahovi javljaju od stvari sa kojima se ne suočavamo. Čim budemo spremni da se sukobimo potpuno i duboko s izvorom straha, on gubi svoju snagu. Srećom, takvi problemi kod vizuelizacije su retki.

Po pravilu, kreativna vizuelizacija dolazi prirodno, i što je više vežbate, to postaje lakša.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.