Porodični odnosi donose otisak emocionalne slike ljubavi koja se onda traži u odnosima toliko snažno gde ljudi taj otisak lažno zovu ljubav.

Lucija je živela u dobro situiranoj porodici u kojoj je otac imao glavnu reč, a samim tim što je donosio novac, o kojem je ovisila cela porodica, prećutno su mu priznavali dominaciju koju je on i koristio.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Ako pogledamo Lucijinu natalnu kartu, onda je vidljiva važnost porodice. Dakle, živela je u naglašenom patrijarhalnom sistemu, u bogatoj porodici i tu nastaje jaka ovisnost gde otac postaje nadrealna osoba.

Pročitajte i ovo: Pazi koga biraš: Što u izlogu, to u radnji!

Otac je tako postaje slika muškarca koji dominira. Jaka funkcija oca je donosila dominantne partnere kakav je bio njen otac, ali koji su je ponižavali.

Lucija je tražila roditelja, muškarca zaštitnika, a kako onda stvoriti ravnopravni odnos u kojem se razmenjuje ljubav? Dete i otac nisu ravnopravni i takve veze nemaju realnost koja bi dovela do ljubavi.

Pročitajte i ovo: O lošim stvarima se (ne) priča: Zašto ćutanje (ni)je zlato?

Kada se razočarala u takve partnere, pokušavala je odabrati drugačije partnere, ali kao i svaki recidivista, vraćala se na stari obrazac – partnere, dok u jednom trenutku nije odustala.

Kako na Đotiš savetovanju, tako i na terapiji, ovaj obrazac se mogao uočiti kroz promenu tona glasa kada se govorilo o takvim partnerima, ona se pretvarala nesvesno u dete. Promenom glasa ulazi u identitet deteta i na taj način iskazuje poštovanje autoritetu.

Pročitajte i ovo: Usudite se da istražujete jer u nepoznato je put do ljubavi

Kroz meditaciju i terapiju uspela je da osvesti ovaj bitan stadijum odrastanja koji nepravedno zovemo trauma, a, u stvari, je prelazna faza dok se ne dođe do odrasle veze i stvaranja sopstvene individualnosti.

U njenom slučaju, kontrola ju je štitila od nepredvidivosti slobode, tako da se moguća spontanost kad joj se svidi neki partner, nije mogla ostvariti. Povređenost je bila zaštitni mehanizam.

Pročitajte i ovo: ŽENOHOLIK  – dominantni seksualni predator

Time je sebi u prošlosti uskratila ljubav, ali sve je to činila kako bi sprečila moguću povređenost i kako bi se zaštitila od moguće boli kad bi se upustila u vezu. Ovo rade više-manje mnogi u vezama.

Photo by Ryan Brisco on Unsplash

Osećanja koja su se negovala u porodici, poput straha i ljutnje, redovno postaju deo života zaljubljenih.

Lucija je svesna situacije i radom na sebi malo-pomalo učinila korak, te se u odnosu uz mnogo truda odvikavala od starih obrazaca koji su je dovodili do nesrećnih ljubavi stvarajući svoj sistem kvaliteta slušajući svoj pravi identitet i razvijajući svoje kreativne sposobnosti.

Pročitajte i ovo: Emocionalno iskustvo ljubavnog trougla

Sada je svesna da je komunikacija i iskrenost nužna za vezu, da je teško izložiti sebe drugome, a da zbog toga ne budeš osuđen i odbačen.

Parovi koji su to uspeli, danas su u odnosu.

Photo by Seth Reese on Unsplash

Videti svoje emocije kao obrasce koje je oblikovala naša porodica, a onda ih osvestiti i učiniti promenu, zaista je stvarna promena.

Porodični obrasci mogu se videti u Đotišu kroz nekoliko generacija i prenose se na dete, a da mnogi nisu jasni koji im je teret stavljen na leđa.

Pročitajte i ovo: Oni koji se ne daju voleti ili portret samopouzdanja (u mladosti)

Obrazac se prenosi sve dok jedno dete ne osvesti stari porodični obrazac i preokrene veliki krimen obitelji. Kada bi školovanje dece išlo u tom smeru, srećno društvo bilo bi neminovna posledica.