„Saša Stanišić je pesnik i revolucionar, i u jeziku je pronašao svoju pravu domovinu.“
— Thomas Hummitzsch, Rolling Stone

Porijeklo je roman u kom Saša Stanišić pripoveda o svom putu iz rodnog Višegrada do nemačkog Hajdelberga, pa opet nazad u bosanske planine, svojoj baki. Ovo je knjiga o radosti, bolu i nostalgiji za zemljom koja više ne postoji, ali i nežan roman o ljubavi, dirljivo opraštanje od bake koja tone u demenciju.

Stanišić, rođen u Višegradu, a odrastao u Nemačkoj, pisac je koji je pažnju čitalaca i kritike privukao već prvim romanom Kako vojnik popravlja gramofon. Njegov treći roman Porijeklo proglašen je najboljim romanom u Nemačkoj 2019. godine.

PORIJEKLO, Saša Stanišić, BOOKA

Mogli bismo reći da je Porijeklo roman u kom Stanišić pripoveda o detinjstvu u rodnom Višegradu, odrastanju u nemačkom Hajdelbergu i poseti dementnoj baki u Bosni. Ali to ne bi bio dovoljno dobar opis ovog romana.

„On je bez daljeg jedan od naših najboljih pripovedača.“
— Richard Kämmerlings, Die Welt

Ovo nije samo roman sećanja i pamćenja, u kom Stanišić iznova gradi priču o svojoj porodici. Ovo je i roman o sazrevanju i šarolikom svetu koji Stanišić upoznaje u izbeglištvu, gde je poreklo istovremeno bitno i nebitno. Ovo je roman o zavičajima, gde god i šta god oni značili. Ovo je roman-slagalica, ispričan nelinearno, sastavljen od fragmenata, proznih crtica, krhotina sećanja, esejističkih minijatura, koji završava uvođenjem fantastičnih elemenata i odabirom vlastite avanture.

Iznad svega, Porijeklo je nežan roman o ljubavi, dirljivo opraštanje od voljene bake koja tone u demenciju. A sve to je ispričano maestralno, razigrano, duhovito, bez imalo patetike.

Ovo je, bez sumnje, jedan od najboljih romana koje ćete pročitati ovog proleća.

Ovo je roman sećanja i pamćenja, u kom pisac vlastito iskustvo prepliće s porodičnim anegdotama i bosanskim mitovima. Ovo je i roman o sazrevanju u izbeglištvu, gde je poreklo istovremeno bitno i nebitno.

Porijeklo je i dirljivo opraštanje od bake koja tone u demenciju: njoj se stvarnost i sećanja mešaju, a Stanišić maestralnim pripovedačkim tehnikama i iskričavim digresijama popunjava praznine u njenim pričama. Na samom kraju, pisac nam daje mogućnost da sami biramo kako će se roman završiti. Bez obzira na naše nasleđe, domovinu i identitet – sudbina je u našim rukama.

Topao, setan, duhovit i vrlo živopisan, ovaj roman je očarao nemačku publiku i dobio najznačajniju nemačku književnu nagradu „Deutscher Buchpreis“ za 2019. godinu. Porijeklo je vanserijsko delo koje će vas osvojiti na prvo, drugo i treće čitanje.

 „Ovo je roman o radosti, bolu i nostalgiji za zemljom koja više ne postoji.“
— Sandra Kegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Saša Stanišić je rođen 1978. godine u Višegradu, u Bosni i Hercegovini. Kao četrnaestogodišnjak je s porodicom napustio rodni grad bežeći od ratnih razaranja, i preselio se u nemački grad Hajdelberg. Od 2004. do 2006. studirao je na Nemačkom fakultetu za književno stvaralaštvo u Lajpcigu (Deutsches Literaturinstitut Leipzig).

Za svoj prvi roman, Kako vojnik popravlja gramofon (Wie der Soldat das Grammofon repariert, 2006), dobio je brojne ugledne književne nagrade, a roman je preveden na više od trideset jezika. Roman Pred svetkovinu (Vor dem Fest, 2014) osvojio je nagradu Sajma knjiga u Lajpcigu. Godine 2016. objavljena je Stanišićeva zbirka kratkih priča Klopkari (Fallensteller), a 2019. roman Porijeklo (Herkunft). Za taj je roman dobio najznačajniju nemačku književnu nagradu „Deutscher Buchpreis“ za 2019. godinu.

Osim romana, Stanišić na nemačkom jeziku piše poetske tekstove, eseje i kratke priče. Živi i radi u Hamburgu.