Hormoni tireoidne ili štitaste žlezde upravljaju radom skoro svih ćelija u našem organizmu.

Međutim, kada dođe poremećaja u radu ove važne žlezde, posledice su brojne, od znojenja i drhtanja ruku do problema sa težinom i radom srca. Kako bi izbegli poremećaje preporučuje se konzumiranje jodirane soli, morske ribe, šargarepa i brokolija.

Pravi uzroci poremećenog rada štitne žlezde još nisu dovoljno ispitani, ali se zna da genetika, hronična infekcija i stres predstavljaju faktore rizika.

Takođe, nedostatak joda onemogućava normalan rad te najvažnije žlezde u organizmu, a žene čak deset puta češće obolevaju od muškaraca. Broj obolelih je u stalnom porastu.

Za normalno funkcionisanje organizma štitasta žlezda je veoma važna jer hormoni te žlezde upravljaju radom praktično svih ćelija u našem organizmu.

Sva tri najčešća oboljenja štitne žlezde: struma, odnosno uvećanje štitne žlezde, hipertireoza, pojačano ili hipotireoza, smanjeno lučenje hormona štitne žlezde odražava se na rad srca, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost.

„Tegobe na koje se pacijenti najčešće žale ako je u pitanju pojačana funkcija ili hipertireoza su pojačano znojenje, drhtanje ruku, premora, ubrzanog srčanog rada, gubitka telesne težine, opadanje kose, poremećaja crevnog pražnjenja i menstrualnog ciklusa”, objasnio je doktor Milan Mijailović, kardiolog Doma zdravlja „Jedro”.

Image by cookie_studio on Freepik
Image by cookie_studio on Freepik

„Ako govorimo o smanjenoj funkciji štitaste žlezde te osobe primećuju da se polako goje, postaju usporenije, više se umaraju, više im se spava, koža im se peruta, kosa postaje krta, povećava krvni pritisak”, dodao je doktor Mijailović.

Najčešći razlog smanjenja funkcije štitne žlezde jeste autoimuno oboljenje te žlezde, takozvani Hašimoto tiroiditis, koji poprima razmere epidemije. Organizam pogođen ovim poremećajem prestaje da prepoznaje sopstvenu tiroidu pa vremenom ta žlezda sve slabije luči hormone.

„Nadoknadom hormona štitaste žlezde koji su u manjku pacijent dobija ujutro jednu tabletu – zamenu i nakon postizanja normalizacije tih hormona u cirkulaciji mi imamo potpuno normalno stanje”, izjavio je doktor Saša Kiković, endokrinolog na Vojnomedicinskoj akademiji.

Image by Racool_studio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik

Doktor Kiković je dodao da je onda pacijent faktički potpuno izlečen što znači da on može da se vrati svojim normalnim aktivnostima.

Više se odmarajmo, bavimo se rekreativnim fizičkim aktivnostima, maksimalno izbegavajmo stresne situacije, koristimo isključivo jodiranu so, morsku ribu spremljenu sa što manje masnoće, šargarepu i brokoli, kako bi izbegli probleme sa ovom žlezdom.

Suprotno uvrženom mišljenju među narodom, rakija sa mladim orasima ne pomaže već, kažu endokrinolozi, samo šteti.