Kinesko istraživanje otkrilo je da su žene koje nose crvenu odeću privlačnije, i da to, mada u manjoj meri, važi i za muškarce.

U studiji istraživača sa Univerziteta u Vuhanu, u centralnoj Kini, ističe se da crvena odeća povećava ženski seksepil, te da žene u crvenom deluju sposobnije i pristupačnije.

Naučnici su grupi od 280 studenata pokazali 32 fotografije osoba suprotnog pola u plavoj, beloj ili crvenoj odeći, a zatim od njih tražili da ih ocene po lepoti.

Pročitaje i ovo: Svi nose mačkaste naočare za sunce, zašto ne biste i vi?! + Kako da odaberete pravi model prema svom obliku lica!

Studenti su najviše ocene u pogledu lepote, kompetencije i ljubaznosti dali najženstvenijim ženama koje su na fotografijama nosile crvenu odeću.

Woman photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

„Crvena boja pojačava seksualnu privlačnost žena“, istakao je doktor Fangfang, čija je studija objavljena u časopisu Evolutionary Psychology. Crvena boja je, pak, ženama koje su na fotografijama u odeći druge boje ocenjene kao „muškobanjaste“, pomogla da ostave bolji utisak u smislu sposobnosti i komunikativnosti.

Pročitajte i ovo: Mornarski stil: Više od trenda – nikad demode, uvek u modi

Studentkinje koje su učestvovale u testu, takođe, su pozitivno ocenile muškarce koji su na sebi imali neki crveni odevni predmet. Međutim, previše crvene boje na muškarcima, po mišljenju žena, odaje utisak agresivnosti – fenomen koji je primetan i u prirodi, gde je crvena znak za ljutnju.

Pročitajte i ovo: Najbolji modeli letnjih haljina za posao

Ovo nije prvi put da se crvena boja dovodi u vezu sa zavođenjem. Prošle godine, istraživači sa kanadskog Univerziteta Kolumbija pokazali su da žene imaju tendenciju da nose crvenu i ružičastu odeću tokom ovulacije, kako bi privukle muškarce.