Pun Mesec u Škorpiji 5. maja 2023. tačno u 19.34 časova je penumbralno pomračenje Meseca. Nalazi se nasuprot Urana, tako da je astrološko značenje majskog punog Meseca i Lunarne eklipse biti strpljiv, fleksibilan i prilagodljiv u odgovoru na neočekivane događaje i iznenadne promene.

Pomračenje Meseca u maju 2023. takođe je povezano sa nesrećnom zvezdom koja izaziva prepreke, podlost, nasilje i tragediju. Uran naspram ove zvezde može doneti neka neprijatna iznenađenja.

Pun Mesec u petak, 5. maja je na 14°58′ Škorpije. Horoskop punog Meseca pokazuje da je najmoćniji aspekt remetilačka opozicija Uranu. Međutim, ovo je samo umereno težak uticaj jer je orbis preko tri stepena. Još veća sila dolazi od fiksne zvezde Zubenenubija na 15°24′ Škorpije.

Penumbralno pomračenje Meseca dešava se preko noći 5-6. maja 2023. Vidljivo je iz istočne Evrope, Afrike, Azije, Australije, Novog Zelanda, Antarktika i Indonezije.

Sunce nasuprot Mesecu dovodi vaš dom, porodicu i intimne odnose u oštriji fokus za naredne dve nedelje ove Mesečeve faze. Suprotstavljene sile, kao što su posao protiv kuće ili ono što vam treba nasuprot onoga što želite, stvaraju unutrašnju napetost i spoljne pritiske, što dovodi do sukoba i kriza koje crpe vašu energiju.

Lunarni kvaliteti emocija i instinkta dostižu vrhunac u vreme punog Meseca, naročito pomračenja (eklipsi). Zato iskoristite svoju povećanu emocionalnu snagu i intuiciju da biste prevazišli sve izazove u vezi. Podsvesna svest omogućava iskren i uravnotežen pogled na vaše odnose, i videćete bilo kakvu dinamiku odnosa ili negativna osećanja koja izazivaju nesklad.

Pun Mesec u maju 2023. je penumbralno pomračenje Meseca, što obično znači snažniji astrološki uticaj. Ali ovo je penumbralno pomračenje gde se samo slaba senka pojavljuje na jednoj ivici Meseca, i suptilnije je od drugih pomračenja Meseca i često se pogrešno smatra običnim punim Mesecom.

Pun Mesec nasuprot Urana stvara snažnu potrebu za nezavisnošću koja je u suprotnosti sa vašom potrebom za emocionalnom podrškom. To može dovesti do nesigurnosti, stresa, promena raspoloženja ili emocionalne odvojenosti. Možete postati nervozni, uznemireni i lako se ometati.

Podsvesna potreba za promenom i stimulacijom može prouzrokovati da se ponašate spontano ili neobično. Ali ovo nije pravo vreme za značajne promene u pravcu ili načinu života. Nemojte preterano reagovati ili se buniti ako je vaša želja za nečim novim ili uzbudljivim blokirana. Ovo je vreme za čekanje i pripremu za novi ciklus, tako da je strpljenje neophodno.

Potrebna je i fleksibilnost i prilagodljivost jer su mogući neočekivani događaji, nagle promene i slučajni susreti. Vaši instinkti i intuicija mogu biti nepouzdani. Dakle, impulsivne reakcije i emocionalno zasnovane odluke mogu dovesti do više poremećaja i haosa. Vaš kućni život i intimni odnosi, posebno sa ženama, biće najviše pogođeni.

Pomračenje Meseca u maju 2023. biće samo nešto snažnije od običnog punog Meseca jer je suptilno penumbralno pomračenje. To je nešto na čemu treba biti zahvalan jer najsnažniji astrološki uticaj na majski pun Mesec dolazi od zvezde Zubenelgenubi.

Iako je protivljenje Uranu blago, ono će pogoršati opstrukciju, anksioznost i probleme u vezi uzrokovane fiksnom zvezdom. To čini svako gadno ponašanje ili tragične događaje šokantnijim i emocionalno uznemirujućim.

Kombinovanje aspekta Urana i fiksne zvezde moglo bi doneti neprijatna iznenađenja. Dakle, strpljenje i prilagodljivost su neophodni. Moraju se izbegavati nepromišljene aktivnosti i impulsivne reakcije. Nemojte zadirkivati druge i ne izazivajte probleme da biste privukli pažnju ako vam je dosadno ili ste usamljeni.

Pomračenje Meseca 5. maja je pod uticajem pomračenja Sunca od 20. aprila, koje donosi borbe za vlast i krize. Zajedno formiraju fazu pomračenja koja traje do pomračenja Sunca 14. oktobra 2023. godine u 19.55 časova.

Međutim, s obzirom da penumbralno pomračenje više liči na običan pun Mesec, postoji šansa da će njegov uticaj trajati samo dve nedelje. Ova faza opadajućeg Meseca je dobra za oslobađanje, otpuštanje, odmaranje, lečenje, regeneraciju, kontemplaciju, meditaciju, rasterećenje, berbu, orezivanje i šišanje.

Prethodna Mesečeva faza: pomračenje Sunca 20. aprila 2023.

Sledeća faza Meseca: Mlad Mesec 19. maja 2023. u 17.53 časova.