Ona nas štiti, čuva toplotu tela i prenosi magiju dodira. Zimi je naročito ugrožena i zbog toga je krajnje vreme da pomognemo svojoj koži, savetuju stručnjaci.

Nije lako imati lepu i zdravu kožu, a svaki hladan dan novi je izazov za naš osetljivi „pokrivač”.

Najveći organ koji imamo svakodnevno se suprodstavlja brojnim „neprijateljima”: razne iritacije, suv vazduh, sunce, uklanjanje neželjenih dlačica…

Stručnjaci ističu da je dobra vest to što tokom života promenimo oko 1.000 slojeva kože, tako da možemo da očekujemo da ćemo uz „dobro vladanje” moći da dostignemo cilj – glatko i sjajno lice i telo.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Iako većina dermatologa i kozmetičara deli mišljenje da je kvalitetna nega uz uravnoteženu ishranu osnova zdrave i lepe kože, takođe ističu da birati najskuplje proizvode za čišćenje i pranje lica nije baš uvek opravdano.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

„Nema potrebe trošiti novac na moderne tonike, pene, vodice za umivanje sa zvučnim sastojcima jer ih sperete već posle tridesetak sekundi”, ocenio je Danijel Jaroš, autor bestselera među knjigama o nezi kože The New Science of Perfect Skin (nova nučna dostignuća u službi idealne kože).

Usne prve reaguju na hladnoću, što može biti prilično neprijatno, a uz to nije ni lepo. Zbog toga je, ukazuju stručnjaci, pametnije koristiti grožđanu mast umesto ruža izazovne boje, makar dok ne stignete na odredište.

Preporučuju se proizvodi sa manjim sadržajem vlage i sa UV zaštitom, što se naročito odnosi na one koji su se uputili na zimovanje.

Pročitajte i ovo: Anticelulit ulje iz kućne radinosti

Prema njegovim rečima, to je i suviše kratak rok da bi takvi sastojci mogli da urade bilo šta spektakularno.

Takođe, neki od specijalno dodatih sastojaka, poput ulja peperminta i eukaliptusa, umesto obećanog prijatnog peckanja i efekta hlađenja, često mogu iritirati kožu.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Najvažnije je da uklonite prljavštinu, masnoću i odumrle ćelije kože, a da pri tom ne lišite svoj „pokrivač” neophodnih ulja.

Woman photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto by cookie_studio – www.freepik.com

Sve to može da se postigne, tvrde stručnjaci, i upotrebom jeftinijih preparata.

I kada je reč o zdravlju i izgledu kože, dežurni krivac je stres.

Britanski stručnjaci sa Univerziteta u Mančesteru dokazali su svoje tvrdnje tako što su ispitanike izložili najvećem stresu – javnom nastupu.

Pročitajte i ovo: Kako da zalečite proširene pore

Pre i posle izlaska učesnika studije za govornicu istraživači su merili količinu masnoće koju imaju na obrazima, ali i ćelijsku aktivnost.

Pokazalo se da je aktivnost ćelija kože osobe izložene stresnoj situaciji bila čak 16,4 manja pri regulaciji odbrambenih aktivnosti.

U odvojenom istraživanju rezultati su potvrdili da se stanje akni pogoršava nakon stresnih situacija.

Hand photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Investiranje u proizvode specijalizovane za određene delove lica i tela veoma je mudar potez, naglašavaju dermatolozi.

Tanka koža oko očiju neće reagovati isto na kremu kao, na primer, nadlanice.

Profesorka dermatologije u Medicinskoj školi „Maunt Sinaj” u Njujorku Frančeska Fusko istakla je da je koža predela oko očiju veoma nežna i da je neophodno da se prema njoj ponašamo veoma obazrivo.

Pročitajte i ovo: Joga lica – vežbe za mladoliko lice

Proizvodi namenjeni tako osetljivoj koži imaju manje sastojaka koji mogu da izazovu iritaciju, poput retinola i voćnih kiselina, nego kreme predviđene za lice.

Nežan piling najviše tri puta nedeljno i redovna nega, u ovom periodu nešto hranljivijim kremama obezbediće lep izgled.

Kada su dame u pitanju, najvažnije je da se gotovo opsesivno pridržavaju skidanja šminke pre odlaska na počinak.