Afroameričku autorku Brit Benet upoznajemo kroz Polovinu koja nedostaje, impresivan roman koji je odmah po objavljivanju dospeo na vrh liste bestselera Njujork tajmsa.

Vešto se krećući od pedesetih do devedesetih, od američkog Juga do Kalifornije, Benet kroz sudbinu dve afroameričke bliznakinje gradi izuzetnu priču o netrpeljivosti, internalizovanom rasizmu, homofobiji, begu od nametnutih identiteta i redefinisanju sebe.

U pitanju je kompleksna priča o Americi, njenoj rasističkoj prošlosti i sadašnjosti, koja zadire i u pitanja izbora i nasleđa. To je takođe priča o sestrinskoj povezanosti, o ljubavi i saosećanju. Pre svega, to je priča o nepristajanju ili odbacivanju nametnutih uloga i šta smo sve spremni da  žrtvujemo da bismo bili verni sebi i svom ličnom identitetu.

„Šta znači autentičnost kada smo suočeni s rasizmom, seksizmom i homofobijom? Koliku cenu plaćamo da budemo svoji? Koliko nas odluči da pobegne od onoga što se od nas očekuje? I šta se događa s onima koje ostavljamo iza sebe? Polovina koja nedostaje odgovara na sva ova pitanja u izvrsnoj priči o ljubavi, preživljavanju i trijumfu.“
— The Washington Post

Kompleksna priča o Americi, njenoj rasističkoj prošlosti i sadašnjosti, koja zadire i u pitanja izbora i nasleđa. Razmatrajući koliko prošlost oblikuje naše izbore, želje i očekivanja, Brit Benet gradi izuzetan roman o netrpeljivosti, rasizmu i internalizovanom rasizmu, homofobiji, begu od nametnutih identiteta i redefinisanju sebe.

„Drugi roman Brit Benet je ambiciozno razmišljanje na temu rase i identiteta. Autorka uspeva da pronađe ravnotežu između književnih zahteva dinamične karakterizacije likova i istorijske i društvene stvarnosti teme kojom se bavi.“
— The New York Times

Stela i Dezire Vinje bile su nerazdvojne bliznakinje. Kada sa šesnaest godina zajedno pobegnu iz crnačkog gradića u Luizijani, Stela shvata da može da se predstavi kao belkinja, čime se otvara pukotina koja će zauvek razdvojiti sestre. Ne ostavivši nikakav trag za sobom, ona odlazi i počinje novi život, krijući od muža i ćerke istinu o svojoj prošlosti.

„Rečiti doprinos književnim delima koja se bave najsuštinskijom od svih tema – ličnim identitetom. Polovina koja nedostaje je roman godine.“
— Time

Za to vreme, Dezire ostavlja nasilnog muža i vraća se u rodni gradić sa svojom tamnoputom ćerkom. Iako ih kilometri i mreža laži razdvajaju, sudbine bliznakinja ostaju prepletene. Šta će se dogoditi kada se životi njihovih ćerki ukrste?

„Međugeneracijski ep o rasi i redefinisanju sebe, ljubavi i nasleđu, napravljenim i prevaziđenim podelama, traumi i sveprisutnoj prošlosti.“
— Booklist

Polovina koja nedostaje je fascinantna i dirljiva priča o sestrinskoj povezanosti, ali istovremeno i briljantno istraživanje o američkoj istoriji. Razmatrajući šta čini suštinu onog što smo sada ako ne naša prošlost, Brit Benet nam nudi impresivan i provokativan roman, pun saosećanja i mudrosti.

POLOVINA KOJA NEDOSTAJE, Brit Benet, BOOKA

Brit Benet je rođena u Južnoj Kaliforniji, gde je i odrasla. Osnovne studije je završila na Univerzitetu Stanford, a master studije književnosti na Mičigenskom univerzitetu. Dobitnica je mnogih priznanja, među kojima su i Hopvudova nagrada za kratku priču, nagrada fondacije Herston-Rajt za mlade pisce i priznanje „5 ispod 35“ Nacionalne književne fondacije.

Njen debitantski roman Majke (2016) našao se na listi bestselera lista The New York Times, dok je njen drugi roman, Polovina koja nedostaje (2020), odmah po objavljivanju dospeo na prvo mesto iste liste. Pored romana, Brit Benet je pisala zapažene eseje i tekstove za The New YorkerThe New York Times MagazineThe Paris Review i Jezebel.