Poklanjamo dva puta po dve karte za hit predstavu „LENI”, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, koja se igra večeras, u sredu, 22. februara, u 20 sati, na sceni Bitef teatra, čitaocima portala Sito&Rešeto koji pošalju mail na adresu redakcije sitoireseto.inbox@gmail.com, a prethodno su lajkovali našu Facebook stranicu i prijavili se za primanje nedeljnog newslettera.

Multimedijalni triptih o životu i delu Leni Rifenštal kao paradigmi lepote i zla!

Leni

U predstavi igraju Vladica Milosavljević, Goran Jevtić, Branka Petrić, Nenad Heraković i Katarina Marković.

Prema rečima rediteljke, Tanje Mandić Rigonat, dramska situacija predstave je zamišljeni susret dvoje vrlo stvarnih ljudi tokom snimanja šou programa: Leni Rifenštal i Džonija Karsona, američkog TV voditelja i komičara. Leni želi da promoviše svoju knjigu Poslednji Nubi i sebe rehabilutuje kao umetnika, a Džoni Karson da je suoči sa njenom prošlošću i činjenicom da je bila Hitlerov omiljeni režiser čiji su filmovi doprineli stvaranju njegovog kulta i estetizaciji nacizma.

Projekat Leni  Rifenštal otvara brojna pitanja aktuelna u današnjem vremenu: odnos umetnosti i propagande, novinarstva i propagande, odgovornosti i manipulativnosti umetnika i novinara, snage medija poput filma i  televizije u formiranju političkih stavova gledalaca.

Collage leni

Kako razlikujemo dobro i zlo kada su u pitanju istorijski procesi i političke ideje u trenutku kada se istorija događa? Da li je lepota povezana sa idejom dobra ili estetski fenomen egzistira izvan i mimo etičke komponente? Da li je svaki umetnički čin nužno i politički čin?  Da li je održiva priča koju je Leni Rifenštal u godinama posle Drugog svetskog rata ponavljala – da je nju uvek zanimala isključivo lepota, harmonija?

Da li tok-šou žovijalno doprinosi rehabilitaciji i afirmaciji civilizacijski neprihvatljivih stavova?  Stavlja li se voditelj svesno ili nesvesno u ulogu koja je bila istorijska uloga Leni Rifenštal u odnosu na Hitlera?

Ova i  brojna druga pitanja kojima autori dramskog teksta vešto komponuju provokativnu misaonu matricu čine projekat Leni za mene kao umetnika višestruko inspirativnim i polemičkim.

branka petric
Branka Petrić

Glumica Branka Petrić o predstavi Leni kaže: ” Sa zadovoljstvom ponovo sarađujem sa Tanjom Mandić Rigonat. Svaki lik, a pogotovo ako je epizoda kao što je moj, treba da pronađe koja mu je glavna rečenica. Moj lik se zove Berta i za nju je glavna rečenica: Hvala bogu što se pojavio Hitler, on je vratio ponos i samopouzdanje Nemcima posle I svetskog rata!

Berta je ličnost koja nije promenila svoj stav u odnosu na nacizam i sigurno nije jedina.

Kako prepoznati i identifikovati na pravi način ono što počinje da se dešava oko nas?

Cena karte za predstavu Leni  u redovnoj prodaji je 800 dinara. Studenti, penzioneri i članovi kluba čitalaca izdavačkih kuća Laguna, Vulkan i Arhipelag imaju popust 50%.