Poklanjamo dva puta po dve karte za hit predstavu „LENI”, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, koja se igra večeras, u sredu, 22. februara, u 20 sati, na sceni Bitef teatra, čitaocima portala Sito&Rešeto koji pošalju mail na adresu redakcije sitoireseto.inbox@gmail.com, a prethodno su lajkovali našu Facebook stranicu i prijavili se za primanje nedeljnog newslettera.

Multimedijalni triptih o životu i delu Leni Rifenštal kao paradigmi lepote i zla!

Leni

U predstavi igraju Vladica Milosavljević, Goran Jevtić, Branka Petrić, Nenad Heraković i Katarina Marković.

Prema rečima rediteljke, Tanje Mandić Rigonat, dramska situacija predstave je zamišljeni susret dvoje vrlo stvarnih ljudi tokom snimanja šou programa: Leni Rifenštal i Džonija Karsona, američkog TV voditelja i komičara. Leni želi da promoviše svoju knjigu Poslednji Nubi i sebe rehabilutuje kao umetnika, a Džoni Karson da je suoči sa njenom prošlošću i činjenicom da je bila Hitlerov omiljeni režiser čiji su filmovi doprineli stvaranju njegovog kulta i estetizaciji nacizma.

Projekat Leni  Rifenštal otvara brojna pitanja aktuelna u današnjem vremenu: odnos umetnosti i propagande, novinarstva i propagande, odgovornosti i manipulativnosti umetnika i novinara, snage medija poput filma i  televizije u formiranju političkih stavova gledalaca.

Collage leni

Kako razlikujemo dobro i zlo kada su u pitanju istorijski procesi i političke ideje u trenutku kada se istorija događa? Da li je lepota povezana sa idejom dobra ili estetski fenomen egzistira izvan i mimo etičke komponente? Da li je svaki umetnički čin nužno i politički čin?  Da li je održiva priča koju je Leni Rifenštal u godinama posle Drugog svetskog rata ponavljala – da je nju uvek zanimala isključivo lepota, harmonija?

Da li tok-šou žovijalno doprinosi rehabilitaciji i afirmaciji civilizacijski neprihvatljivih stavova?  Stavlja li se voditelj svesno ili nesvesno u ulogu koja je bila istorijska uloga Leni Rifenštal u odnosu na Hitlera?

Ova i  brojna druga pitanja kojima autori dramskog teksta vešto komponuju provokativnu misaonu matricu čine projekat Leni za mene kao umetnika višestruko inspirativnim i polemičkim.

branka petric
Branka Petrić

Glumica Branka Petrić o predstavi Leni kaže: ” Sa zadovoljstvom ponovo sarađujem sa Tanjom Mandić Rigonat. Svaki lik, a pogotovo ako je epizoda kao što je moj, treba da pronađe koja mu je glavna rečenica. Moj lik se zove Berta i za nju je glavna rečenica: Hvala bogu što se pojavio Hitler, on je vratio ponos i samopouzdanje Nemcima posle I svetskog rata!

Berta je ličnost koja nije promenila svoj stav u odnosu na nacizam i sigurno nije jedina.

Kako prepoznati i identifikovati na pravi način ono što počinje da se dešava oko nas?

Cena karte za predstavu Leni  u redovnoj prodaji je 800 dinara. Studenti, penzioneri i članovi kluba čitalaca izdavačkih kuća Laguna, Vulkan i Arhipelag imaju popust 50%.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.