Poklanjamo dva puta po dve karte za predstavu Kratka priča o Antihristu, koja se igra u Bitef teatru, u utorak, 6. decembra, sa početkom u 20 sati, čitaocima portala Sito&Rešeto koji se prvi jave na email adresu redakcije sitoireseto.inbox@gmail.com, a prethodno su lajkovali Sito&Rešeto Facebook stranicu i prijavili se za primanje nedeljnog newslettera.

image001-1Predstava nastaje iz pozorišnog dijaloga koji se uspostavlja u odnosu na delo TRI RAZGOVORA, Vladimira Solovjova, te ” Razgovor Treći – Kratku povest o antihristu”, polemičkom filosofskom spisu iz 1900. godine, u kom pisac izlaže svoje viđenje apokaliptičke budućnosti čovečanstva. Približava se Pravoslavnom Svetom Predanju i tvrdi da će religije, među njima i razne hrišćanske konfesije, ujediniti antihrist, onaj koga Sveti Pavle naziva “čovekom bezakonja”.

U predstavi igraju Katarina Marković, Suzana Lukić, Borjanka Ljumović, Anko Kiš i Danijela Daša Petković.

Pozorišna predstava istažuje duhovnu SF stvarnost Solovljeva “Kratku povest o antihristu” u odnosu na duhovnu stvarnostnašeg doba.

U filozofskoj dijaloškoj raspravi Solovjeva se sve postmoderne, jednodimenzionalne figure antihrista stavljene u politički kontekst dvadeset i prvog veka posmatraju kao preduslov za dolazak pravog Antihrista. Odnosno, smatra da, videvši jedno u drugom “antihriste” sukobljeni Istok i Zapad predstavljaju plodno tle za dolazak, i to u vidu velikog mirotvorca i usrećitelja čovečanstva a ne tek osvajača i državnika – globalnog vladara budućnosti koji će zaista biti “pali sin”.

Filozofska rasprava Solovjeva polazna je tačka pozorišnog istraživanja –koje je u  prirodi pokušaja polemike sa definicijama pojma društvenog zla, u odnosu na institucionalno zlo, sistemsko zlo, te zlo i dobro u metafizičkom smislu ili definisano u ključu liberalno kapitalističke današnjice.

Cena karte za predstavu ANTIHRIST  u redovnoj prodaji je 500 dinara.

Studenti, penzioneri i članovi kluba čitalaca izdavačkih kuća Laguna, Vulkan i Arhipelag  imaju popust 50%.

Predstava je na repertoaru i u sredu, 7. decembra.