Poklanjamo dva puta po dve karte za predstavu Kratka priča o Antihristu, koja se igra u Bitef teatru, u utorak, 6. decembra, sa početkom u 20 sati, čitaocima portala Sito&Rešeto koji se prvi jave na email adresu redakcije sitoireseto.inbox@gmail.com, a prethodno su lajkovali Sito&Rešeto Facebook stranicu i prijavili se za primanje nedeljnog newslettera.

image001-1Predstava nastaje iz pozorišnog dijaloga koji se uspostavlja u odnosu na delo TRI RAZGOVORA, Vladimira Solovjova, te ” Razgovor Treći – Kratku povest o antihristu”, polemičkom filosofskom spisu iz 1900. godine, u kom pisac izlaže svoje viđenje apokaliptičke budućnosti čovečanstva. Približava se Pravoslavnom Svetom Predanju i tvrdi da će religije, među njima i razne hrišćanske konfesije, ujediniti antihrist, onaj koga Sveti Pavle naziva “čovekom bezakonja”.

U predstavi igraju Katarina Marković, Suzana Lukić, Borjanka Ljumović, Anko Kiš i Danijela Daša Petković.

Pozorišna predstava istažuje duhovnu SF stvarnost Solovljeva “Kratku povest o antihristu” u odnosu na duhovnu stvarnostnašeg doba.

U filozofskoj dijaloškoj raspravi Solovjeva se sve postmoderne, jednodimenzionalne figure antihrista stavljene u politički kontekst dvadeset i prvog veka posmatraju kao preduslov za dolazak pravog Antihrista. Odnosno, smatra da, videvši jedno u drugom “antihriste” sukobljeni Istok i Zapad predstavljaju plodno tle za dolazak, i to u vidu velikog mirotvorca i usrećitelja čovečanstva a ne tek osvajača i državnika – globalnog vladara budućnosti koji će zaista biti “pali sin”.

Filozofska rasprava Solovjeva polazna je tačka pozorišnog istraživanja –koje je u  prirodi pokušaja polemike sa definicijama pojma društvenog zla, u odnosu na institucionalno zlo, sistemsko zlo, te zlo i dobro u metafizičkom smislu ili definisano u ključu liberalno kapitalističke današnjice.

Cena karte za predstavu ANTIHRIST  u redovnoj prodaji je 500 dinara.

Studenti, penzioneri i članovi kluba čitalaca izdavačkih kuća Laguna, Vulkan i Arhipelag  imaju popust 50%.

Predstava je na repertoaru i u sredu, 7. decembra.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.