Predstava Bitef teatra Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti, po konceptu, režiji i u izvođenju Sanje Mitrović i Vladimira Aleksića, nakon uspešne turneje po Belgiji, Brazilu, Francuskoj, Nemačkoj, ponovo se igra na sceni  Bitef teatra 27. i 28. novembra sa početkom u 20h, u okviru Festivala autorskog filma.

Tim povodom, poklanjamo dva puta po dve karte našim čitaocima, koji se prvi jave na email adresu sitoireseto.inbox@gmail.com, a prethodno su lajkovali Sito&Rešeto Facebook stranicu i prijavili se za primanje nedeljnog newslettera.

Promotivni snimak iz filma Mlad i zdrav kao ruža (Jovan Jovanović, 1971)
Promotivni snimak iz filma Mlad i zdrav kao ruža (Jovan Jovanović, 1971)

U predstavi Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti, istaknuta pozorišna stvarateljka Sanja Mitrović i renomirani glumac Vladimir Aleksić bave se skorašnjim istorijom Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju. Ipak, fundamentalna ideja SFRJ, multietničke, multireligiozne, socijalističke države, je i dalje relevantna za današnje evropske sukobe. To ubeđenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz detinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Dok Sanja i dalje živi i radi u Zapadnoj Evropi, Vladimir se vratio u Srbiju gde nastavlja da gradi svoj život.

Istraga se odvija se kroz dijalog između filma i pozorišta, preplićući tokove njihovih života sa istorijom jugoslovenske kinematografije, socijalističkom prošlošću zemlje, osećajem zajedništva, nacionalističkim ratovima, neoliberalnim revizionizmom, i pustošenjem njihovog rodnog grada. U današnjem društvu da li je moguće ostati veran idealima u koje smo nekada verovali? Šta je to što još uvek ujedinjuje zajednice koje dele isti prostor?

Dok izvođači procenjuju vrednost svojih života i rada, i teret izbora koje su pravili, oni nas dovode do britke analize sadašnjeg trenutka. Predstava Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti suočava otelotvorena lična sećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije kako bi istražila šta ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.