Poklanjamo dve karte za predstavu Alan Ford, epizoda Povratak otpisanih, koja se igra u subotu, 31. marta, u 20 sati, na sceni Bitef teatra, jednoj čitateljki ili čitaocu portala Sito&Rešeto, koja se prva javi na email adresu redakcije sitoireseto.inbox@gmail.com, a prethodno je lajkovala našu Facebook stranicu i prijavila se za primanje nedeljnog newslettera.

Predstava Alan Ford, epizoda Povratak otpisanih, u režiji Kokana Mladenovića, a realizovana u saradnji Gledališča Kopar i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, igra se u Bitef teatru, u četvrtak i petak, 30/31. marta.

Grupa TNT – Alan Ford naziv je predstave bazirane na kultnom talijanskom stripu, koji je, upoznajmo mlađe čitaoce, nastao 1969. godine, iz pera scenariste i crtača poznatih pod pseudonimima Max Bunker i Magnus.

Ono što čini pravi fenomen u vezi s tim stripom jeste činjenica: Alan Ford, prepoznatljiv po naglašenoj groteski, satiri i crnom humoru, nigde nije postao slavan, osim u Italiji i bivšoj Jugoslaviji, a ovde je bio čak popularniji. Svi se slažu da je za to najzaslužniji zagrebački novinar i pisac Nenad Brixy, koji je strip prevodio sa milanskog dijalekta te adaptirao u jedinstvenom jezičkom i stilskom maniru, koji nas je oduševljavao u tim godinama. Nakon što je Brixy preminuo 1984., nove epizode Alana Forda više nisu imale jednak šarm.

U koprodukciji sarajevskog Kamernog teatra 55 i slovenskog Gledališča Koper, Alan Ford od 2016.godine dobija i novi scenski život (koji nikada nije imao u rodnoj Italiji). Naime, prvi put je za pozorište adaptiran sredinom ’90-ih u beogradskom Teatru T i igran je po predlošku originalnog scenarija.

Nova sarajevsko-koparska adaptacija, međutim, praktično je nova priča.

Predrag Lucić, jedan od kreatora najslavnijeg ovdašnjeg satiričnog lista ”Feral Tribune” iz Splita (ugašen 2008.), novinar koji piše hrabro i još uvek satirično o devijacijama današnjeg društva, napisao je potpuno novu epizodu “Alan Forda” pod nazivom “Povratak otpisanih”, a koja je temeljena na današnjem trenutku svetske scene.

– Ta epizoda govori o trenutnoj izbjegličkoj krizi u Evropi, demistifikaciji svih lažnih vrednosti Evrope koje pokazuju svoju zatvorenost i netoleranciju, te koje kroz industriju straha i žice ustvari donose ogromnu korist onim pojedincima koji na toj industriji i rade – o Lucićevom tekstu rekao je Kokan Mladenović, režiser predstave.

Ovaj poznati niško-beogradski reditelj ističe da su svi iz kompletne družine TNT, na koje su čitaoci stripa navikli, lepo i vešto upleteni u priču predstave, a upravo njihova satirična crta je bila u središtu zanimanja svih autora i glumaca koji su radili na predstavi. Likove Alana Forda, Grunfa, Boba Rocka, Broja Jedan i drugih tumače Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kosić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave.

Predstava počinje u 20 sati.