Poklanjamo dve karte za predstavu Alan Ford, epizoda Povratak otpisanih, koja se igra u subotu, 31. marta, u 20 sati, na sceni Bitef teatra, jednoj čitateljki ili čitaocu portala Sito&Rešeto, koja se prva javi na email adresu redakcije sitoireseto.inbox@gmail.com, a prethodno je lajkovala našu Facebook stranicu i prijavila se za primanje nedeljnog newslettera.

Predstava Alan Ford, epizoda Povratak otpisanih, u režiji Kokana Mladenovića, a realizovana u saradnji Gledališča Kopar i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, igra se u Bitef teatru, u četvrtak i petak, 30/31. marta.

Grupa TNT – Alan Ford naziv je predstave bazirane na kultnom talijanskom stripu, koji je, upoznajmo mlađe čitaoce, nastao 1969. godine, iz pera scenariste i crtača poznatih pod pseudonimima Max Bunker i Magnus.

Ono što čini pravi fenomen u vezi s tim stripom jeste činjenica: Alan Ford, prepoznatljiv po naglašenoj groteski, satiri i crnom humoru, nigde nije postao slavan, osim u Italiji i bivšoj Jugoslaviji, a ovde je bio čak popularniji. Svi se slažu da je za to najzaslužniji zagrebački novinar i pisac Nenad Brixy, koji je strip prevodio sa milanskog dijalekta te adaptirao u jedinstvenom jezičkom i stilskom maniru, koji nas je oduševljavao u tim godinama. Nakon što je Brixy preminuo 1984., nove epizode Alana Forda više nisu imale jednak šarm.

U koprodukciji sarajevskog Kamernog teatra 55 i slovenskog Gledališča Koper, Alan Ford od 2016.godine dobija i novi scenski život (koji nikada nije imao u rodnoj Italiji). Naime, prvi put je za pozorište adaptiran sredinom ’90-ih u beogradskom Teatru T i igran je po predlošku originalnog scenarija.

Nova sarajevsko-koparska adaptacija, međutim, praktično je nova priča.

Predrag Lucić, jedan od kreatora najslavnijeg ovdašnjeg satiričnog lista ”Feral Tribune” iz Splita (ugašen 2008.), novinar koji piše hrabro i još uvek satirično o devijacijama današnjeg društva, napisao je potpuno novu epizodu “Alan Forda” pod nazivom “Povratak otpisanih”, a koja je temeljena na današnjem trenutku svetske scene.

– Ta epizoda govori o trenutnoj izbjegličkoj krizi u Evropi, demistifikaciji svih lažnih vrednosti Evrope koje pokazuju svoju zatvorenost i netoleranciju, te koje kroz industriju straha i žice ustvari donose ogromnu korist onim pojedincima koji na toj industriji i rade – o Lucićevom tekstu rekao je Kokan Mladenović, režiser predstave.

Ovaj poznati niško-beogradski reditelj ističe da su svi iz kompletne družine TNT, na koje su čitaoci stripa navikli, lepo i vešto upleteni u priču predstave, a upravo njihova satirična crta je bila u središtu zanimanja svih autora i glumaca koji su radili na predstavi. Likove Alana Forda, Grunfa, Boba Rocka, Broja Jedan i drugih tumače Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kosić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave.

Predstava počinje u 20 sati.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.