Poklanjamo dva puta po dve karte za plesni performans EU-ROPE , koji se igra u subotu, 18. marta, u 20 sati, na sceni Bitef teatra, čitaocima portala Sito&Rešeto, koji se prvi jave na email adresu redakcije sitoireseto.inbox@gmail.com, a prethodno su lajkovali našu Facebook stranicu i prijavili se za primanje nedeljnog newslettera.

EU-ROPA je projekat umetničkog istraživanja odeće – kroz izvođačke umetnosti i medije – istraživanja odeće koja nas pokriva i ulepšava, daje nam identitet i boju, dok istovremeno neke druge ljude lišava njihovih osnovnih ljudskih prava i uništava i zagađuje životnu sredinu  procesom proizvodnje.

Odeća je najčešći razlog zbog koga stojimo ispred ogledala, tako da projekat EU-ROPA ima za cilj da nas postavi ispred ogledala ali na jednom dubljem nivou. Da nas suoči sa našom situacijom građana zapadne civilizacije, da nas podstakne na promišljanje o našem načinu života, da nas suoči sa našom humanošću, da uporedi odeću koja pokriva naša tela sa telom koje pokriva našu dušu, kao trajna a ipak privremena i nepostojana haljina. Kao što odeća može značiti zatvor i ropstvo za neke ljude, isto tako naša tela mogu biti naša tamnica, ukoliko ne pronađemo put ka slobodi.

Koncept su osmislili Gisela Fantacuzzi, iz Argentine, i Franco Sacchetti, iz Italije, a autorke i izvođačice performansa su Sabrina Železnik (Slovenija) i Gisela Fantacuzzi.