Na 63. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se održava od 20. do 26. marta, biće prikazano 78 filmova, u takmičarskim selekcijama, i 31 film, u revijalnom programu.

plakat_KM_B2

Biće dodeljeno ukupno 15 nagrada, jedna za životno delo, nagrade za najbolji film u svakoj selekciji, kao i nagrade za najbolju kameru, montažu, dizajn zvuka ili kompoziciju koje se dodeljuju isključivo domaćim filmovima.

Gran pri festivala biće dodeljen najboljem kratkometražnom filmu kao i najboljem dokumentarnom filmu.

Nenad Popović, umetnički direktor festivala, na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada, predstavio je program koji nas očekuje kao i izmene u koncepciji festivala. Prvo što je istakao je smanjen broj filmova u odnosu na ranije godine, i da je publici ponuđen zgusnutiji program iz koga su izostavljeni dokumentarci koji više priliče televiziji, kako bi se akcenat stavio na filmsku formu. Značajna promena je i takmičarska selekcija u kojoj su dokumentarni filmovi iz jugoistočne Evrope, budući da su nam oni tematski i kulturološki bliski. On je takođe otkrio šta ćemo gledati na otvaranju festivala- kratki dokumetarni film Varičela, o dve devojčice koje spremaju ispit na baletskom konzervatorijumu, kao i jedan od najboljih dokumentaraca iz prošle godine, Porodični posao, koji govori o tri generacije poznatih grčkih etnomuzičara sa Krita.

Festival će ugostiti veliki broj domaćih i stranih gostiju, ali, u svakom slučaju, najvažniji činilac festivala je upravo publika, kojoj se izašlo u susret simboličnom cenom karte od 200 dinara.

Program festivala pogledajte OVDE.