Na 63. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se održava od 20. do 26. marta, biće prikazano 78 filmova, u takmičarskim selekcijama, i 31 film, u revijalnom programu.

plakat_KM_B2

Biće dodeljeno ukupno 15 nagrada, jedna za životno delo, nagrade za najbolji film u svakoj selekciji, kao i nagrade za najbolju kameru, montažu, dizajn zvuka ili kompoziciju koje se dodeljuju isključivo domaćim filmovima.

Gran pri festivala biće dodeljen najboljem kratkometražnom filmu kao i najboljem dokumentarnom filmu.

Nenad Popović, umetnički direktor festivala, na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada, predstavio je program koji nas očekuje kao i izmene u koncepciji festivala. Prvo što je istakao je smanjen broj filmova u odnosu na ranije godine, i da je publici ponuđen zgusnutiji program iz koga su izostavljeni dokumentarci koji više priliče televiziji, kako bi se akcenat stavio na filmsku formu. Značajna promena je i takmičarska selekcija u kojoj su dokumentarni filmovi iz jugoistočne Evrope, budući da su nam oni tematski i kulturološki bliski. On je takođe otkrio šta ćemo gledati na otvaranju festivala- kratki dokumetarni film Varičela, o dve devojčice koje spremaju ispit na baletskom konzervatorijumu, kao i jedan od najboljih dokumentaraca iz prošle godine, Porodični posao, koji govori o tri generacije poznatih grčkih etnomuzičara sa Krita.

Festival će ugostiti veliki broj domaćih i stranih gostiju, ali, u svakom slučaju, najvažniji činilac festivala je upravo publika, kojoj se izašlo u susret simboličnom cenom karte od 200 dinara.

Program festivala pogledajte OVDE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.