Žene na početku menopauze pate od gubitka pamćenja, ali to stanje je samo privremeno. Gubitak pamćenja uzrokuje manji stepen ženskih hormona, a takvo stanje nastupa odmah nakon početka menopauze.

Menopauza, klimakterijum

Prelazno doba, kao fiziološki period u životnom ciklusu žene, sastoji se od premenopauze, menopauze i postmenopauze.

U premenopauzi, koja prethodi menopauzi, i koja kod žena našeg podneblja nastupa često već oko 40. godine života (dok još traje plodni period), dolazi do pojave neredovnih menstrualnih ciklusa, kao i mogućih iznenadnih promena nivoa estrogena.

Menopauza ili klimakterijum (od grčke reči klimakter što znači stepenice, prolaz) predstavlja završetak ženinog plodnog perioda i ona nastupa sa poslednjom menstruacijom.

Od trenutnih i prolaznih simptoma najčešće su zastupljene neprijatne navale vrućine (valunzi), poremećaji srčanog ritma, noćno znojenje, nesanica, smetnje pamćenja i koncentracije, teskobno raspoloženje, nervoza i depresija, vrtoglavice, glavobolje, bol u kostima i zglobovima.

Opsežno istraživanje pokazalo je da žene na početku menopauze pate od gubitka pamćenja.

Dobra vest je da je reč o privremenom stanju koje je karakteristično za sam početak menopauze, a poboljšanje dolazi već u sledećim fazama ovog osetljivog životnog razdoblja za žene.

Žene u menopauzi pate od gubitka pamćenja, a umanjena im je i sposobnost za učenje, no reč je o kratkotrajnoj pojavi, pokazalo je istraživanje.

Dosad najveće istraživanje pokazalo je da su žene u menopauzi imale puno lošije testove pamćenja od žena koje su već prošle menopauzu, ali i onih koje još nisu prošle kroz to životno razdoblje.

Stručnjaci su zaključili da gubitak pamćenja uzrokuje manji stepen ženskih hormona, a takvo stanje nastupa odmah nakon početka menopauze.

Naučnici veruju da će ovo otkriće pomoći mnogim ženama jer su ustanovili da je ipak reč o privremenom stanju.

“Šezdeset posto žena je izjavilo da na početku menopauze ima problema s pamćenjem. Za sve njih dobra vest je ta da gubitak pamćenja nije trajna pojava, a nakon nekog vremena vraća im se i sposobnost za učenje novih stvari”, izjavio je dr Gejl Gridejl s kalifornijskog univerziteta.

Tokom četiri godine, istraživači su proučavali više od dve hiljade žena straosti od 40. do 60. godine.

Sve one su imale barem jednu menstruaciju u tri meseca pre početka istraživanja. Istraživači su testirali njihovu govornu i radnu memoriju, a mereno je i koliko im treba vremena za procesuiranje informacija.

Rezultati testiranja kod čak 70 posto žena na početku menopauze bili su veoma loši. Poboljšanje je primećeno već nakon te početne faze, a najbolji rezultati su zabeleženi nakon završetka menopauze.

Istraživanje je pokazalo i da uzimanje hormona estrogena i progesterona pre početka menopauze pomaže boljem pamćenju.