Stava sam da su um i telo jedno i da ne može da se desi da dođe do kvara u jednom delu našeg bića, a da se to ne odrazi na drugi deo i da nije povezano u celini. Um, energija i telo su jedno.

Bojana Glušac, psihodramska psihoterapeutkinja

Sama po sebi, meditacija ponekad da celokupno rešenje, ali ipak najčešće nas dovodi u stanje da možemo da vidimo širi opseg potencijalnih rešenja za naš problem. Kad smo napeti, u strahu, problemu naša percepcija je vrlo sužena i percipiramo samo ono što je na liniji našeg interesovanja. Vidimo samo ono za šta nam naš um ostavlja prostora.

Naš imunološki sistem bolje funkcioniše kada mozak radi na alfa frekvencijama moždanih talasa, na kojima ulazimo u meditaciju. Tog trenutka, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem radi bolje. Čim je on u balansu, imunološki sistem se poboljšava.

Ponekad se naši unutarnji strahove mogu manifestovati kao teške bolesti. Ako uspemo da promenimo naš unutarnji mentalni sklop onda možemo otkloniti i te fizičke manifestacije bolesti ali to se retko dešava. Zato je neophodno paralelno raditi na izlečenju mentalnih i fizičkih procesa.

U lečenju teških bolesti, po mom iskustvu, kaže Bojana Glušac, psihodramski psihoterapeut, bar tri metode potrebne je sinhrono sprovoditi da bi se desile značajne promene na bolje. Moja omiljena, dobitna trojka su psihološki, meditativni rad i homeopatija.

Na ovaj onačin uspela sam da rešim hronični problem sa astmom, koju sam imala od rođenja i da je držim pod kontrolom, tako da nemam više profil osobe obolele od astme. Moja funkcionalnost drastično je povećana, odnosno, normalizovana. Meditacija mi je pomogla da steknem uvide u druga rešenja koja mi mogu pomoći da saniram svoj zdravstveni problem.