Večeras je svečano zatvaren 45. FEST, u Velikoj dvorani Sava centra, dodelom nagrade za najbolji film, koja je pripala hrvatskom ostvarenju rediteljke Hane Jušić, Ne gledaj mi u tanjir.

Tokom festivala, beogradska publika imala je priliku da pogleda filmove u tri takmičarska programa, a čak 95 regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera, i to među prvima na planeti.

beograd 05.03.2017. zavrsno vece 45 festa i dodela nagrada. foto dusan milenkovic

U GLAVNOM TAKMIČARSKOM PROGRAMU 45. FEST-a, koji je međunarodnog karaktera, ove godine imali smo priliku da gledamo 15 ostvarenja iz 12 zemalja. Filmovi iz ovog programa takmičili su se za prestižnu nagradu Beogradski pobednik.

Srdan Golubović, predsednik žirija, obratio se publici, izjaviviši kako je divno što je Sava centar pun, a onda rekao kako je za njega upravo to FEST. Ovaj festival čuva ne samo filmska, već i emotivna sećanja, naglasio je, čime je ukazao na to da je ovo je najbeogradskiji od svih filmskih festivala. FEST je uvek ili skoro uvek bio bolji od vremena u kom smo živeli, završio je Golubović.

Beograd 05.03.2017. završno veče 45 festa i dodela nagrada. foto dusan milenkovic

Beogradski pobednik za najbolji film: NE GLEDAJ MI U TANJIR, (režija: Hana Jušić, Hrvatska / Danska)

Hana Jušić i Ankica Jurić Tilić doputovale su iz Hrvatske da prime nagradu i obratile su se publici, zahvalivši se festivalu. Producentkinja, Ankica Jurić Tilić, rekla je kako joj neizmerno drago što je  beogradska publika dobro primila film, a naglasila je kako joj je čast bila da bude deo ovog programa, u kom se nalazi 15 filmova iz celog sveta. Završila je rekavši kako je neprocenjivo biti beogradska pobednica, a da se ona i rediteljka Hana Jušić sada tako osećaju.

Ostale nagrade Glavnog takmičarskog programa:

Nagrada žirija: HARTSTON (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona), Danska / Island

Najbolja režija: (M)UČENIK (u režiji Kiril Serebrenikova), Rusija

Najbolji scenario: TOPLOTNI UDAR (u režiji Argiris Papadimitropulosa), Grčka / Nemačka

Najbolja ženska uloga: ARIJANA ČULINA za film NE GLEDAJ MI U PIJAT (u režiji Hane Jušić), Hrvatska / Danska

Najbolja muška uloga: PYOTR SKVORTSOV za film (M)UČENIK, Rusija

Najbolji debi: HARTSTON (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona), Danska / Island

beograd 05.03.2017. zavrsno vece 45 festa i dodela nagrada. foto dusan milenkovic

Drugi takmičarski program ovogodišnjeg FEST-a je PROGRAM GRANICE, ustanovljen na FEST-u 2015. godine. U ovom programu prikazano je 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Selektor ovog programa je srpski reditelj MLADEN ĐORĐEVIĆ. Ovogodišnji žiri uz NIN-ovu nagradu dodeljuje i jednu specijalnu nagradu.

 

NIN-ova nagrada za najbolji film u kategoriji Granice:
“ROKO” (u režiji rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea)

Specijalna nagrada žirija Granice:

„U SENKAMA“ (u režiji iranskog reditelja  Babaka Anvarija.

 

Podsećamo, Bojan Vuletić sinoć je dobio nagradu za najbolji film, režiju i scenario u okviru selekcije Srpski film na 45. FEST-u.

NAGRADA KRITIČARA “Nebojša Đukelić” iz Fonda “Nebojša Đukelić” dodeljuje se za najbolji film iz regiona.

Nagrada za najbolji film u internacionalnoj selekciji: (M)UČENIK – REŽIJA: KIRILL SEREBRENNIKOV
Nagrada za najbolji film u domaćoj selekciji: DNEVNIK MAŠINOVOĐE – REŽIJA: MILOŠ RADOVIĆ

Poslednja nagrada  u takmičarskoj konkurenciji bila je nagrada publike koju dodeljuje kompanija „GORKI LIST”. NAJTRAŽENIJI FILM PO OCENI PUBLIKE je PATERSON (u režiji Džima Džarmuša).

FEST poklanja još jedan festivalski dan, ponedeljak 6. mart – postFESTum! Od Dvorane kulturnog centra, Doma Omladine Beograda, Cineplexxa, do bioskopa Fontana i naravno Sava Centra, očekuje vas još dan, te naslovi: “Ne gledaj mi u tanjir”, “Mančester na moru”, “Na duši i telu”, “Divni dani u Aranhuezu”, “Sluškinja” i drugi.