Visina utiče na promenu metabolizma, smanjenjem apetita i krvnog pritiska, rezultati su eksperimenta obavljenog u Minhenu.

Ako uspemo da odredimo mehanizme koji deluju na velikoj nadmorskoj visini, to bi nam pomoglo u pronalaženju nove metode u lečenju gojaznosti, navodi članovi istraživačkog tima.

Nedavno istraživanje obavljeno u Nemačkoj pokazalo je da boravak na planini može da pomogne gojaznim ljudima u gubljenju kilograma.

Istraživanje je obavio tim na čelu sa doktorom Florijanom Lipijem sa Univerziteta “Luj Maksimilijan” u Minhenu, a rezultati su objavljeni u časopisu “Obesiti” (Gojaznost).

Mountain peak photo created by tawatchai07 - www.freepik.com
foto by tawatchai07 – www.freepik.com

Eksperimentom je bilo obuhvaćeno 20 muškaraca koji su proveli nedelju dana na planini ne menjajući ni svoje fizičke aktivnosti, ni način ishrane. Pokazalo se da je boravak na velikoj nadmorskoj visini koristan za osobe koje žele da smanje telesnu težinu.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Visina utiče na promenu metabolizma, smanjenjem apetita i krvnog pritiska. Pošto je kiseonik proređen, organizam se prilagođava povećavajući lučenje leptina, hormona za koji se veruje da utiče na smanjenje apetita.

Pročitajte i ovo: Imamo dobre vesti: Testenina ne goji (ako je jedete ovako)

Istraživači su na kraju eksperimenta ustanovili da su krvni pritisak, kao i unos kalorija kod učesnika istraživanja bili značajno smanjeni. Efekat je bio vidan i mesec dana po okončanju eksperimenta.

Pročitajte i ovo: TREŠNJE: Lek sa drveta i eliksir lepote  – sprečavaju nastanak bora i celulita

“Gojaznost i poremećaji koje ona uzrokuje sve su veći problem u mnogim zapadnim zemljama. Ako uspemo da odredimo mehanizme koji deluju na velikoj nadmorskoj visini, to bi nam pomoglo u pronalaženju novog načina lečenja gojaznosti”, zaključio je dr Lipi.