Izložba fotografija „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine, 15 bisera Španije“ biće otvorena 4. decembra u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Nakon Francuske, Holandije, Austrije, Češke, Nemačke i Italije izložba „15 bisera Španije“ stiže u Beograd i posetioci će moći da je pogledaju do 6. februara 2018. Izložbu čini60 fotografija na kojima je predstavljeno petnaest gradova Španije koji nose pečat Svetske kulturne baštine. Posetici će imati retku priliku da zavire u tajanstvene i manje poznate kutke Španije. Pre svečanog otvaranja izložbe u 17.30 u Svečanoj Sali biće održana prezentacija gradova i projekta.
Segovia  Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine

Španija ima mnogo toga da ponudi, a Unesko je to i zvanično  potvrdio: reč je o trećoj zemlji u svetu po broju gradova koji su upisani na Listu svetske kulturne baštine!

Uz dobro poznate gradove kao što su Segovija, sa svojim impozantnim starim gradom i akvaduktom ili Kordoba, koja čuva remek-dela hispano-muslimanske umetnosti, ljubitelji kulture, istorije i putovanja na izložbi „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ moći će bliže da upoznaju manje poznate, ali ništa manje zanimljive španske bisere koji plene svojom lepotom i nesvakidašnjim pričama.

Foto Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine

Posetioci Instituta Servantes tako će ove zime moći da otkriju višestruki značaj rodne kuće Migela de Servantesa – osim što je u njoj rođen jedan od najpoznatijih svetskih pisaca, ona je i odličan primer kastiljanskih kuća iz XVI veka. Uz to, Alkala de Enares, Servantesov rodni grad, dom je i najstarijeg pozorišnog korala u Evropi! Putovanje kroz srednjevekovne varošice nastaviće se kroz ulice Avile, čije su zidine najbolje očuvane u celoj Evropi. Renesansne palate zaštitni su znakovi Kaseresa čiji stari grad, inače pod zaštitom Uneska, zbog raskošne rasvete dobija posebnu draž tokom večernjih šetnji.

Izložbu će u 19 časova svečano otvoriti Isabel Ambrosio Palos, gradonačelnica Kordobe i predsednica Grupe španskih gradova na listi svetske kulturne baštine. Pre otvaranja izložbe, sa početkom u 17:30 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes predstaviće se Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine uz projekciju filma „Gradovi koje volimo“. Uz Ambrosio Palos, posetiocima će se obratiti i ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes Suares, kao i direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo Garsija.

Na izložbi će kroz šezdeset fotografskih dela biti predstavljeno ukupno 15 gradova: Alkala de Enares, Avila, Baesa, Kaseres,Kordoba, Kuenka, Ibica / Eivisa, Merida, Salamanka, San Kristobal de la Laguna, Santjago de Kompostela, Segovija,Taragona, Toledo i Ubeda. Reč je o gradovima koji su monumentalni, ali i živi u isto vreme, vlasnici posebnih i neuporedivih načina života koji ih čine osobenima i privlače putnike iz celog sveta da zavire u njihova blaga. Zanimljivo je da su fotografije radililokalni umetnici koji i najbolje poznaju svoj grad. Španija je jedna od najposećenijih zemalja o čemu govori činjenica da je godišnje poseti 68 miliona turista.

Iza postavke „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ stoji Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine, osnovana 1993. godine, koja nastoji da sa što bolje predstavi ovaj izvanredan, raznovrstan i vrlo vredan svetski legat.

Izloža je organizovana u saradnji sa španskim Institutom za turizam Turespaña, sa ciljem da se promoviše turistička ponuda ovih gradova, kao i sa mrežom centara Instituta Servantes kako bi se i u inostranstvu predstavilo špansko kulturno nasleđe.

Izložba „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ biće otvorena do 6. februara 2018. godine, a ulaz je besplatan.