Petu čakru nazivaju Merkurovim energetskim centrom!

Odgovorna je i za sadržaj našeg bića ali i za njegovu manifestaciju. Peta čakra nam daje podstrek da se iskažemo na kreativan način, tj. ostvarimo kreativnost na višem nivou uma.

chakras-310119_1280

 

Nalazi se u području trećeg vratnog pršljena, odnosno, grla.

Kroz nju se izražava ono što postoji u drugim nižim čakrama i ako one nisu očišćene i harmonične, osoba komunicira kroz stare koncepte i uverenja, projektujući krivicu, uvređenost ili pak želju za pravdanjem bez da je toga svesna.

Mentalna blokada pete čakre posledica je velikih mentalnih aktivnosti i previše briga. Na fizičkom nivou, ta blokada može biti povezana sa bolom u vratu i ramenima, a emocionalno sa razdražljivošću, zbunjenošću, manjkom koncentracije i osuđujućim stavom.

Glas je čist kanal za energiju koja sasvim precizno i otvoreno širi predstavu o tome ko je i na kom stepenu razvoja se osoba nalazi.

Kada se peta čakra otvori, osoba zrači drugačijom – čistom i obnovljenom energijom i doživljaj okoline prema njoj se menja. Ta promena može dovesti do odlaska nekih ljudi iz njenog života ali i do ulaska novih sa sličnijom energijom.

Sposobnost slušanja znači da kada druga osoba govori, vi ste zagnjurili u taj momenat, strpljivi ste i smireni, niste u svom filmu i ništa ne analizirate.

Tak kada drugi prestane da govori, možete da se koncentrišete na smisao onoga što ste čuli, da date svoje mišljenje, doprinos, uvid. Uslov za to je da su sve niže čakre čiste jer samo na taj način se može postići jasnoća pete čakre.

Peta čakra je instrument za realizaciju. Ona nam govori da lična snaga leži u našim mislima i delima, te se oni moraju osvestiti. Samo kao takvi možemo biti svesni njihovog učinka i možemo ih menjati. Imamo moć izbora zahvaljujući kome sve bolje razumemo energetske posledice naših misli, uverenja, dela i tada prestajemo da lažemo i sebe i druge.

Kompletno isceljivanje na svim nivoima postojanja zahteva ISKRENOST prema sebi i OPRAŠTANJE koji postaju rešenje za naše energetsko stanje i duhovni rast .

U petoj čakri sposobni smo da transformišemo u neopisivu radost sve negativne emocije (ljutnju, bol, strah) koji u nju dolaze iz nižih čakri. Probuđena energija radosti napaja naše telo, a višak zrači izvan nas i napaja druge.

Peta čakra je prva čakra viših frekvencija, ona je most između fizičkog i duhovnog sveta i tek kada je ona čista i otvorena, mogu se doseći viša stanja svesti. Upravo tu se počinju javljati sposobnosti telepatije i jasnovidosti.

Vežba za otvaranje pete čakre

Akupunkturnu tačku žučne kese ćete pronaći kada isprepletete prste na potiljku i palčevima pronađete udubljenje sa obe strane vrata odmah ispod lobanje.

Zatvorite oči, udahnite duboko i lagano, a nakon toga, uz što sporiji izdah, pritisnite obe tačke. Nagnite blago glavu nazad. Ostanite u tom položaju oko 3 minuta, držeći pritisak na obe tačke.

Boja pete čakre je plava.

Kristal: akvamarin, gorski kristal, celestit.

Ulje: tamjan.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed