Svi znaju da je voda za piće sinonim za zdravlje, ali njene prednosti su zaista brojne: pročišćava, čini kožu blistavom, pa čak i tera da smršate. Evo tajni koje će vas nagnati da se nalijete vodom (i blagostanjem).

Voda za piće je neophodna za povratak u formu i za opšte psihofizičko blagostanje, takođe zato što se naše telo sastoji od više od 60% vode.

Idealno je da je uzimate dosta u različito doba dana, posebno kao odgovor na osećaj žeđi.

Ali kad ste žedni, znači da ste već dehidrirali! A to ne želimo da se desi pa da navalite na vodu koju ćete samo izručiti u sebe. Ne, nikako! Voda se pijucka u sitnim gutljajima tokom celog dana. To je jedini pravi način optimalnog hidriranja organizma. I što je vrlo bitno, ako na taj način pijete vodu nećete trčkati svaki čas u toalet.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Voda ima mnoge odlične blagodeti na naše telo, a dobra vest je da, čak i ako zaboravimo da ponesemo flašu sa sobom, možda dok smo na poslu ili se bavimo sportom, ipak možemo da je asimilujemo sa drugim pićima (biljnim čajevima, čajevima, voćnim sokovima, itd.) ili jedenjem određene hrane, posebno voća i povrća.

#1 Pomaže u gubitku težine

Pijenje puno vode pomaže u podsticanju sitosti i na taj način smanjuje količinu hrane koja se unosi tokom obroka: iz tog razloga, u nekim dijetama se često preporučuje da se popije čaša vode između jednog i drugog zalogaja (mada vam mi to ne preporučujemo – razlog je jednostavan – kada sručite u sebe čašu vodu, napunite želudac, ali i bešiku, tako da ćete ubrzo dobiti nagon za odlaskom u toalet gde ćete isprazniti bešiku. I šta se dešava? Želudac vam se naglo ispraznio kao što se prethodno i napunio i sada se javlja osećaj gladi – što znači da ćete morati da jedete… tako da ne, nikako tako nešto nemojte da radite.).

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Istituto Superiore di Sanita predlaže da se pije između 600 i 700 mililitara, i za ručak i za večeru. Pored toga, poboljšava i konzistenciju unesene hrane.

#2 Podstiče varenje

Čini se da unos vode pomaže delovanju želudačnih sokova (odnosno, razređuje ih!): malo pijenja tokom jela otežava i usporava varenje.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Jasno je da količina koju treba uzeti varira u zavisnosti od različitih faktora, posebno starosti, pola, klime, bilo koje sportske aktivnosti.

#3 Voda pročišćava

Tečnosti koje unosimo dok pijemo – voda, biljni čajevi, nezaslađene infuzije – pomažu da se jetra i bubrezi pokrenu, a samim tim i eliminišu otpad.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Čak i one proizvedene tokom faze varenja. Pravilna hidratacija pomaže u regulisanju creva i prevazilaženju problema sa opstipacijom.

#4 Čini kožu blistavijom

Kreme, losioni i maske ponekad nisu dovoljni. Da bismo imali svežiju, jedriju i prozračniju kožu, malo pomaže i količina vode koju možemo da popijemo: njen unos u stvari podstiče obnavljanje ćelija i na taj način pomaže u sprečavanju stvaranja bora.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Sve ovo je najbolje kada se kombinuje sa ishranom bogatom antioksidantnom hranom.

#5 Reguliše telesnu temperaturu

Pijenje vode dok se bavite rekreacijom i sportom je neophodno, čak i tokom aktivnosti u kojima se skoro ne znojite (npr. joga).

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Ne samo da se izgubljene tečnosti ponovo unose, već pomaže telu da održava temperaturu stabilnom.

Saveti za konzumiranje više vode

Prema Nacionalnoj akademiji nauka, žene treba da piju u proseku oko 2,7 l vode dnevno (tačnije, optimalno je 0,30 ml/kg prema telesnoj težini), a muškarci 3,7 l. Procena koja se takođe mora izračunati uzimajući u obzir količinu voća i povrća koje se konzumira (veoma bogato vodom).

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Ali kako da pijete toliko vode dnevno? Samo sledite nekoliko malih trikova. Na primer:

Piti sve zajedno je beskorisno (ako  želite da provedete narednih pola sata u kupatilu): idealno je da pred sebe stavite ukupan broj čaša vode koje ćete rasporediti tokom dana.

Preporučljivo je da u torbi nosite flašicu ili flašu za vodu, kao i da ostavite rezervnu u kancelariji ili u automobilu (ali pazite na sunčeve zrake, posebno ako je flašica plastična).

Konzumirajte hranu bogatu vodom: prema Veronesi fondaciji, idealno je da se hidrirate mlekom, voćem i povrćem (sastavljeno od 85% vode), ribom, mesom, jajima i svežim sirevima (50-80%). Kuvana testenina i pirinač (60-65%). Hleb i pica (20-40%).

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Keks, dvopek, štapići za hleb i sušeno voće sadrže manje od 10%. Krastavci, paradajz, dinje, jagode i lubenice: letnje voće i povrće su odličan izvor snabdevanja vodom.

Jednostavni trikovi da popijete (najmanje) dve litre vode dnevno

Ako ste primenili sve savete u praksi, ali se još uvek borite da postignete preporučeni cilj od 2,7 litara vode dnevno, možete pokušati da dobijete pomoć od moderne tehnologije.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Waterdrop – austrijska kompanija koju su 2017. osnovali Martin Marej, Henri Vizer i Kristof Herman – lansirala je na tržište aplikaciju koja prati dnevni nivo hidratacije, odnosno koliko pijemo, preko posebne aplikacije kompatibilne sa iOS i sa Androidom.

Pored ove, na tržištu postoji sijaset sličnih aplikacija koje vas u toku celog dana podsećaju da treba da pijete vodu i koje prate koliko ste vode uneli u sebe.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

Not only. LUCY – ovo je naziv inovativnog proizvoda – osim što vas podseća da pijete putem svetlosnih signala, opremljen je UV-C sistemom za filtriranje koji efikasno prečišćava vodu pomoću specijalnog senzora. Pijenje sa česme ili u nesigurnim zemljama više neće biti problem: LUCY eliminiše do 100% potencijalnih zagađivača.

Voda je prečišćena, bez upotrebe hemikalija, a flaša ostaje čista i bez mirisa.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Između ostalog, Waterdrop se već etablirao kao jedna od vodećih kompanija u ovoj oblasti sa prvim „mikropićem“ na svetu: sićušnom kockom od prirodnih voćnih i biljnih ekstrakata, obogaćenom vitaminima i bez šećera.

Kada se rastvori u vodi – iz slavine ili filtriranom – rezultat je jedinstveno piće prijatnog ukusa.