Nije redak slučaj da upravo najjednostavnije vežbe daju najbolje rezultate.

Do tog saznanja došli su i naučnici britanskog Lafbra univerziteta koji su upravo predstavili rezultate svog istraživanja.

Prema njihovom istraživanju, svakodnevno skakanje u trajanju od samo pet minuta može da zaštititi žene od preloma kostiju, naročito kukova.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Ova jednostavna, a čudesna vežba može ojačati kosti u nogama čineći ih gušćima i samim tim otpornijim na prelome.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Krhke kosti, prouzrokovane stanjem zvanim osteoporoza koje stvara rupe u kostima, čest je problem kod žena u menopauzi.

Osteoporoza može biti uzrokovana nedostatkom vežbanja, konzumiranjem alkohola u velikim količinama, pušenjem, dugotrajnom upotrebom lekova ili uzimanjem steroida.

Žene mogu da izgube do 20 odsto gustine kostiju za sedam godina nakon menopauze zbog pada nivoa hormona estrogena.

Estrogen štiti kosti i kada žena prođe kroz menopauzu, nivoi ovog hormona drastično opadaju, što kosti čini podložnijim prelomu.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Iako je vežbanje sa opterećenjem najbolji način za jačanje kostiju, kao i mišića, stariji ljudi nisu baš uvek sposobni za to. Upravo zato je ovo saznanje naučnika veoma važno.

Oni su tokom šest meseci pratili 35 žena starosti od 55 do 70 godina od kojih su tražili da dnevno rade do 50 poskoka s jednom nogom.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Otkrili su da se gustoća kostiju povećala u nozi na kojoj su skakale dok se na drugoj smanjila. Gustina vrata femura, vrha kosti koja je pričvršćena na kuglu zgloba kuka, povećala se za 3,2 odsto dok se u drugoj nozi smanjila između 0,5 i 0,75 odsto.

Važno je naglasiti da je utvrđeno da ova vežba nije izazvala nikakva oštećenja kolena.

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Dr Ketrin Bruk-Vejvl koja je učestvovala u ovom istraživanju istakla je da se samo u Velikoj Britaniji godišnje prosečno zabeleži oko 79 hiljada preloma kuka, dok je u svetu taj broj mnogo veći, i da je taj problem naročito izražen kod žena u postmenopauzi.